Alain Hubert: van gerenommeerd wetenschapper tot plunderende poolreiziger

Alain Hubert © BELGA

Wat bracht poolreiziger Alain Hubert ertoe om de Belgische poolbasis leeg te roven? Een bizar verhaal vanop de doorgaans vredige Zuidpool.

Het is niet de eerste keer dat Alain Hubert in opspraak komt. Enkele jaren geleden, in 2013, kwam hij al eens in het oog van de storm terecht als beheerder van het Belgische poolstation Prinses Elisabeth op Antarctica. Hubert was jarenlang voorzitter van de Internationale Poolstichting (IPF) dat de leiding had over die poolbasis.

Uit een rapport bleek toen dat er sprake was van budgettaire manipulatie en gesjoemel met de werkingskosten van het poolstation. Zo kreeg Hubert als voorzitter van IPF monetaire steun van de overheid om onder meer expedities in goede banen te leiden, maar was hij tegelijkertijd de verantwoordelijke van de dienst die de overheidssteun toekent.

De Prinses Elisabethbasis op Antarctica
De Prinses Elisabethbasis op Antarctica © BELGA

Het rapport van de Inspectie van Financiën was niet mals voor Hubert, die in ’98 samen met Dixie Dansercoer Antarctica overstak. Hij werd beschuldigd van belangenvermenging, waarna de federale regering onmiddellijk actie ondernam. De ministerraad besliste dat de structuur van het IPF veel transparanter moest worden. Volgens de toenmalige staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS) was dat cruciaal voor een betere werking en het functioneren van de Belgische poolbasis. Er werd ook overeengekomen dat de Belgische overheid de rekeningen zou blijven betalen, maar dat het wel de eigenaar van de poolbasis zou worden.

Ontslag

Twee jaar later, in juli 2015 besliste Elke Sleurs (N-VA), huidig staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, zelfs om Hubert te ontslaan. De ministerraad besliste om de samenwerking met IPF na alle rapporten over het wanbeheer stop te zetten. Als gevolg stelde Sleurs een nieuwe ploeg samen voor de komende expedities naar de zuidpool.

Overtuigd van zijn onschuld, diende Hubert slechts een maand na de beslissing al een kort geding in, volgens hem omdat hij ‘onterecht was ontslagen’. Verder ontkende hij alle beschuldigingen over het wanbeheer en belangenvermenging. Hij verdenkt Sleurs er zelfs van de ministerraad te hebben voorgelogen om hem aan de kant te schuiven.

Maar Hubert kreeg ongelijk. Het gerecht nam zelfs maatregelen om te voorkomen dat hij ooit nog voet op de poolbasis zou zetten. Hij kreeg een gerechtelijk verbod om het Prinses Elisabethstation te betreden, wat de vraag doet rijzen of men niet had kunnen voorzien dat Hubert een ‘plundertocht’ zou ondernemen – en men dus voorzorgsmaatregelen had moeten treffen.

Alain Hubert
Alain Hubert © BELGA

De rechter wilde daarnaast ook vermijden dat Hubert van afstand een stokje in de wielen zou steken. Men vreest namelijk dat hij het systeem waarmee het station op afstand kan worden beheerd zou kunnen gebruiken om de goede werking van de basis te hinderen. Dat komt doordat hij nog steeds in het bezit van de ‘afstandsbediening’ die wordt gebruikt voor het poolstation te regelen.

Primeur

Vanaf dit jaar komt het poolstation Prinses Elisabeth in handen van twee andere onderzoekers, nota bene uit dezelfde entourage van Hubert. Medeoprichter Johan Berte en hoofdtechnicus Kristof Soete van het zuidpoolstation werden in dienst genomen nadat zij samen – en zonder medewerking van Hubert – een nieuwe organisatie hadden opgericht namelijk AntartiQ. Het neemt voor een bedrag van 1,6 miljoen euro de controle over op de Prinses Elisabethbasis. Concreet moet het de goede werking van de poolbasis verzekeren en het voorbereiden op de wetenschappelijke onderzoeken.

De nieuwe ploeg van de Belgische wetenschappelijke expeditie werd begin november uitgezwaaid door Sleurs. Zonder Hubert, maar mét de Italiaanse Chiara Montanari. En dat is een ‘primeur’: nog nooit werd een expeditie naar Antarctica ondernomen zonder poolreiziger Alain Hubert, iets wat hij duidelijk niet zo goed kan verkroppen.

Deze week plunderde hij – vermoedelijk – uit wraak voor zijn ontslag de Prinses Elisabethbasis. Dat deed hij samen met een tiental anderen, die voor hem de bewakingscamera’s probeerden af te dekken met papier. Toch zijn er volgens Het Nieuwsblad beelden die bewijzen dat het wel zeker Hubert was die ‘al plunderend’ door de poolbasis trok.

Hij nam er niet alleen een hoop materiaal weg, maar maakte ook verschillende apparaten onklaar, waardoor de nieuwe expeditiegroep onvermijdelijk vertraging zal oplopen. Volgens het kabinet van Sleuns ging hij aan de haal met voeding, communicatieapparatuur, 7.000 liter diesel, machineolie en enkele voertuigen.

Gerechtelijke stappen

Er lijkt dus nog niet direct een einde te komen aan het hele euvel dat al meerdere jaren aansleept. Staatssecretaris Sleurs stapt opnieuw naar de rechter in de hoop Hubert onder druk te zetten. Ze eis namelijk een dwangsom van 50.000 euro per dag dat hij het gestolen materiaal niet terugbrengt.

De vraag die iedereen zich nu stelt is waar Hubert nu naartoe is met al die spullen. Op de zuidpool is er – uiteraard – geen politiepatrouille en momenteel is hij voortvluchtig. Er is niemand die weet waar hij zich ophoudt. Men vermoedt wel dat hij zich ergens dicht bij het station schuilhoudt. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content