Aidsvirus wordt steeds slimmer

aids virus © .

Het aidsvirus heeft zich in de loop der jaren steeds beter aangepast aan zijn gastheren. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Onderzoeker Youssef Gali vergeleek voor zijn doctoraatsonderzoek virusstalen van een groep hiv-geïnfecteerden uit halfweg de jaren tachtig met stalen van dezelfde personen eind jaren negentig.

Daaruit bleek dat het virus in anderhalf decennium beter geschikt was geworden om menselijke cellen te besmetten en erin te overleven.

Beschermende gels

Gali testte ook de veiligheid die vaginale gels kunnen bieden tegen het aidsvirus. Hij creëerde modellen van een vagina en baarmoederhals op basis van levend weefsel dat gedoneerd werd door vrouwen bij wie de baarmoeder moest worden verwijderd.

Zo kon hij onder meer aantonen welke ingrediënten in vaginale gels schadelijk zijn voor vaginaal weefsel en welke kandidaat-actieve stoffen de beste kans maken om te verhinderen dat het virus via de vagina binnendringt.

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde denken dat het binnen enkele jaren mogelijk moet zijn een volledig beschermende gel te ontwikkelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content