Aarde plat of rond? Complottheorieën komen altijd uit

© /

Met de discussie over een al dan niet platte Aarde bevinden we ons weer te midden van een complottheoriehype. Nochtans zijn samenzweringen geen lang leven beschoren.

De Amerikaanse rapper BoB heeft zich deze week geout als ware believer van de theorie dat de Aarde niet rond, maar plat is. Hij daagde de Twitter-gemeenschap uit om aan hem uit te leggen waarom de horizon altijd plat is, ondanks het feit dat de Aarde rond is. Verrassend genoeg leek hij met zijn tweets nogal wat aanhangers te winnen.

Als er al een samenzwering over de vorm van onze planeet zou bestaan, zou die niet lang overleven, zo blijkt uit onderzoek in het vakblad PLOS One. Een natuurkundige van de universiteit van Oxford stelde een wiskundige formule op die berekent hoe lang een samenzwering maximum uit het publieke domein kan worden gehouden. Volgens David Grimes hangt dit af van het aantal mensen dat betrokken is. Zo kan een complot met 125 personen een eeuw aanhouden, terwijl een samenzwering waarbij bijvoorbeeld de 411.00 medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA betrokken zijn (zoals de complottheorie over de eerste maanlanding) binnen de 3 jaar en acht maanden zou uitlekken.

Klimaatverandering

Ook geloven sommigen dat de opwarming van de Aarde een uitvindsel is. Mocht dat zo zijn, zou dat binnen de vier tot 27 jaar aan het licht moeten komen. Het geloof van sommigen dat farmaceutische bedrijven een middel tegen kanker achterhouden, zou het dan weer slechts drie jaar en 2 maanden uithouden.

Grimes concludeert dat een samenzwering een decennium lang onopgemerkt kan blijven indien minder dan 1.000 mensen daarvan op de hoogte zijn. Zelfs om iets vijf jaar verborgen te houden, mogen niet meer dan 2.521 samenzweerders de waarheid weten.

Toch zal niet iedereen opgetogen zijn met het onderzoek van Grimes. ‘Uit eerder onderzoek blijkt dat geloof in complottheorieën vaak ideologisch geïnspireerd is, eerder dan rationeel’, zegt de fysicus, die benadrukt dat niet alle complottheorieën complete nonsens zijn. Zo bevestigden de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikaanse National Security Agency wel degelijk met onkiese zaakjes bezig was. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content