8 opmerkelijke verschillen tussen mannen- en vrouwenhersenen

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn zo fundamenteel dat ze haast verschillende mensensoorten zouden kunnen zijn, menen wetenschappers.

Neurologen hebben nieuw wetenschappelijk bewijs gevonden voor enkele stereotypische verschillen tussen mannelijk en vrouwelijk gedrag. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten bij 1.000 vrijwilligers blijkt dat mannen- en vrouwenhersenen fundamenteel anders in elkaar zitten wat betreft de bedrading. De verschillen tussen beide seksen zijn zelfs zo groot dat mannen en vrouwen haast verschillende mensensoorten zouden kunnen zijn. De resultaten zijn te lezen in het blad Proceeings of the National Academy of Sciences.

Mannen hebben in het algemeen meer verbindingen tussen het voorste en het achterste gedeelte van de hersenen, terwijl bij vrouwen de sterkere verbindingen gewoonlijk tussen de linker- en rechter hersenhelften lopen. Dat betekent dat mannen logischer denken en een beter ruimtelijk inzicht hebben. Vrouwen zijn intuïtiever en hebben een grotere ‘emotionele intelligentie’. Ze hebben ook een beter geheugen voor woorden en gezichten.

Maar er zijn nog meer verschillen, zo blijkt uit eerder onderzoek:

1. Het vrouwenbrein is efficiënter

Hoe komt het dat vrouwen even intelligent zijn als mannen hoewel hun hersenen 8 procent kleiner zijn? Uit een studie van de universiteiten van Los Angeles en Madrid blijkt dat de grootte van het brein voor vrouwen niet van belang is omdat hun hersenen efficiënter werken. Hun neuronen kunnen complexe opdrachten uitvoeren door minder energie en minder hersencellen te gebruiken.

2. Mannen kunnen beter kaartlezen

Een Amerikaanse studie heeft vorig jaar het bewijs geleverd voor een hardnekkig stereotype: mannen kunnen beter kaartlezen. Ze zijn beter in het verwerken van informatie dat op een abstracte manier wordt weergegeven, zoals bijvoorbeeld een wegenkaart.

3. Vrouwen zijn beter in het ontcijferen van emoties.

Mannen kunnen dan wel goed kaartlezen, ze zijn minder goed in het decoderen van sociale contexten en emoties. Zo ontdekten Italiaanse wetenschappers dat de activiteit in de hersengedeelten die verantwoordelijk zijn voor dagdromen verminderde bij het horen van een huilende hongerige baby. Een goed excuus voor mannen die de ouderlijke verantwoordelijkheden al eens durven te ontlopen.

4. Mannen begrijpen vrouwen gewoon echt niet

Volgens Duitse psychiaters zijn de ogen de vensters op de ziel van de vrouw. Het probleem is dat mannen dat niet zien. Ze kunnen voor de helft minder goed de emoties van een vrouw interpreteren door in haar ogen te kijken. Vrouwen vertonen dan weer een verhoogde activiteit in de hersenregio’s die emotie en herinneringen reguleren wanneer ze in de ogen van een andere vrouw kijken. Bij mannen is dat dus minder het geval. Die kunnen bovendien ook minder goed gezichten herkennen.

5. Vrouwen kunnen beter multitasken

Vrouwen multitasken beter door een verschillende bedrading in hun hersenen. Om precies te zijn, mannen zijn niet slechter in multitasken dan vrouwen, maar ze houden er gewoon minder van en worden sneller humeurig wanneer ze het moeten doen.

6. Vrouwen voelen meer pijn dan mannen

De seksen reageren ook anders op pijn. Al jaren is immers geweten dat vrouwen pijn meer voelen dan mannen. De meeste chronische pijnpatiënten zijn dan ook vrouwen en twee keer zoveel vrouwen lijden aan migraine. Dat heeft te maken met de vele verbindingen in het emotioneel gevoelige vrouwenbrein.

7. De mannengriep bestaat echt

Onderzoek aan de universiteit van Durham in Engeland heeft uitgewezen dat het fenomeen van mannengriep echt bestaat. En dat is alweer te wijten aan de hersenen van de man. De mannen hebben ergere symptomen omdat ze meer temperatuurreceptoren in hun hersenen hebben.

8. Mannen en vrouwen reageren anders op stress

Stress leidt bij mannen doorgaans tot een zogenaamde ‘vechtmodus’, terwijl vrouwen eerder de neiging hebben om te zorgen. Dat heeft mogelijk te maken met verschillen in de amygdala, een gedeelte van de hersenen dat gelinkt is met stressreacties. De amygdala van de man lijkt actiever te zijn aan de woede-gerelateerde rechterhelft, bij de vrouw aan de emotionele linkerkant. Concreet: gestresseerde mannen willen gaan joggen of ruimte voor zichzelf. Vrouwen hebben dan weer de nood om met hun vriendinnen te praten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content