15 meter lange dinosaurus zwom als een krokodil

Een levensgrote reconstructie van een spinosaurus, voor het gebouw van the National Geographic Society in Washington © Reuters

De spinosaurus droeg een zeil op zijn rug, zwom door de Sahara en was zo snel en behendig als een krokodil. Het dier was de grootste vleesetende dinosauriër ooit en de enige waarvan we met enige zekerheid weten dat hij voor een groot stuk in het water leefde.

Dat blijkt uit een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Science, waarin nieuwe vondsten en inzichten worden toegelicht.

De spinosaurus, die ongeveer 90 miljoen jaar geleden leefde, werd voor het eerst ontdekt door een Duitse onderzoeker, Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach, in 1912 in Egypte. Zijn vondsten werden tijdens de tweede wereldoorlog platgebombardeerd zodat de geïnteresseerden het moesten stellen met notities en tekeningen.

Het dier was vooral opmerkelijk omwille van zijn formaat, en van zijn ruggengraat (vandaar zijn naam) waarop stekels stonden, ongeveer zo hoog als een mens. Aan die stekels groeide een soort zeil, wellicht veelkleurig. Het zeil is wel eens vergeleken met de vin van een haai, maar dan vele malen groter.

Sinds de tweede wereldoorlog waren er nog summiere resten van de spinosaurus opgedoken die in Milaan worden bewaard, en die uit Marokko afkomstig waren.

Nomade

Maar veel was het niet, en dus moesten onderzoekers op zoek naar nieuwe resten.

Nizar Ibrahim, verbonden aan de Universiteit van Chicago, hoorde over een nomade die in het Kem Kem gebied, op de grens tussen Marokko en Algerije, resten van het zeilstekels van de dinosaurus te koop had aangeboden. Hij reisde naar Kem Kem, met niet meer kennis dan dat de verkoper een snor had, en wist hem met een grote dosis geluk toch op te sporen.

Boze kop

Na verdere opgravingen werd voor specialisten heel aannemelijk dat de spinosaurus in het water bewoog. Uit Chinees onderzoek bleek dat het voedsel van het dier vooral uit vis bestond. Dan blijken zijn poten te slap om zijn gewicht (tot 20 ton) ver te dragen, het dier had platte tenen die met een vlies bedekt zouden geweest zijn.

Het dier moet er, op het zeil na, als een immense krokodil hebben uitgezien, met een scherpe, boze kop (dixit een van de onderzoekers) en een lange staart.

Het is nogal paradoxaal dat een waterdier wordt aangetroffen in en om de Sahara, maar 90 miljoen jaar bevatten de Sahara en Kem Kem moerasgebied en grote rivieren.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content