Werknemers niet enthousiast over kwaliteiten 50-plussers

De Belgische werknemers lopen niet hoog op met de kwaliteiten van 50-plussers op de werkvloer. Ze worden als duur, niet flexibel en weinig creatief aanzien.

Dat blijkt uit het onderzoek van human resources-dienstverlener Tempo-Team.

Iets meer van de helft van de Belgische werknemers zegt dat er door de uitstroom van 50-plussers heel wat kennis verloren gaat. Door iets minder dan de helft (47 procent) van alle ondervraagde werknemers wordt dat ook als een verlies ervaren.

Maar desondanks hebben de werknemers over het algemeen geen hoge pet op van hun oudere collega’s. Zo worden de vijftig-plussers beschouwd als dure werkkrachten (zo vindt 64 procent), die vaker afwezig zijn wegens ziekte of familiale omstandigheden (49 procent).

Slechts zeven procent van de ondervraagden vindt dat 50-plussers open staan voor vernieuwing. En ook op kwaliteiten als leergierigheid (9 procent), flexibiliteit (15 procent), creativiteit (16 procent) scoren oudere werknemers in de ogen van hun jongere collega’s slecht.

Clichématige stigmatisering

“We blijven de 50-plussers maar op een negatieve manier bekijken”, zo becommentarieert Marc De Braekeleer, CEO van Tempo-Team. Hij heeft het over een “clichématige stigmatisering” die dringend moet worden aangepakt.

Het is overigens opvallend dat er een nagenoeg omgekeerde perceptie bestaat van de kwaliteiten en karakteristieken van jonge werknemers (18 tot 29 jaar). Die zouden immers wel creatief en leergierig zijn en open staan voor vernieuwing. Wel worden ze veel meer gedreven door geld en zijn ze minder loyaal.

‘Beide groepen erg complementair’

“De kloof tussen de jongste en oudste werknemers is duidelijk”, zegt Philippe Melis van Tempo-Team. “Maar dat betekent ook dat beide groepen erg complementair zijn en dat een goede samenwerking veel toegevoegde waarde voor het bedrijf kan opleveren”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content