Zwitserse minister van Financiën verdedigt offshore-rekeningen

© REUTERS

Volgens de Zwitserse minister van Financiën Ueli Maurer heeft Zwitserland geen nieuwe regels nodig na het schandaal van belastingontwijking Panama Papers. Hij verdedigt de mogelijkheid voor belastingbetalers om te investeren in offshore-activiteiten.

“We moeten mogelijkheden creëren”, aldus Maurer. Hij erkent dat rijke mensen meer belastingen zouden moeten betalen dan hij. “Ik ben niet rijk”, aldus de minister van de rechts-populistische partij UDC, “maar zonder de rijken zou ik meer belastingen moeten betalen.”

Maurer is niet van plan in te gaan op de oproep naar nieuwe wetten. De hoeveelheid regels in Zwitserland is “definitief” voldoende, aldus de minister, die toevoegt dat je niet elke activiteit onder staatscontrole kan plaatsen. “We moeten niet de grootste moralisten van de wereld zijn.” Op de uitlatingen van de minister van Financiën kwam veel kritiek.

Volgens Christian Levrat, de voorzitter van de socialistische partij, worden legale offshore-activiteiten “in meer dan 90 procent van de gevallen” op een illegale manier gebruikt. Minister Maurer “moet elke vorm van fiscale fraude en belastingontwijking voorkomen, en niet fiscale criminaliteit aanprijzen”, aldus nog Levrat. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content