Zweden wil meer afval

© Reuters

Zweden moet noodgedwongen afval importeren uit het buitenland, omdat de Zweedse bevolking zelf niet genoeg weggooit. Het afval is nodig om voldoende stroom te produceren.

De meeste landen zoeken naar manieren om hun afval kwijt te raken, maar Zweden zit dus met het omgekeerde probleem. Het land beschikt over een geavanceerd programma om afval te verbranden en zo stroom op te wekken voor honderdduizenden gezinnen.

Maar de Zweedse bevolking is bij de meest milieubewuste ter wereld wat afval betreft, en recycleert ongeveer 96 procent. Er blijft dus simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie, en het land ziet zich genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren. Voortaan zal daarom jaarlijks 80.000 ton vuilnis ingevoerd worden uit buurland Noorwegen.

Financieel vaart Zweden er alleen maar wel bij: Noorwegen betaalt om het afval te verwerken, en Zweden haalt er ook nog eens goedkope energie uit. Zweden denkt er ook aan om afval uit landen als Italië, Roemenië en Bulgarije in te voeren. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content