Zwarte Sinterklaas wil oplossing bieden voor pieten-crisis in Nederland

Nieuwe sint Patrick Mathurin doet zijn intrede bij Pauw © /

De 43-jarige Amsterdamse acteur en boksinstructeur Patrick Mathurin wil de nieuwe sinterklaas worden. En ja, hij is zwart, of bruin, zoals hijzelf aangeeft. De nieuwe sint, die zonder knechten opereert, kan volgens hem de oplossing brengen voor het pietenprobleem waarmee Nederland al enkele jaren kampt.

Patrick Mathurin, helemaal in ornaat, maar zonder paard, verscheen maandagavond in het tv-programma Pauw waar de andere gasten positief op zijn intrede reageerden.

Ook gisteren was er de eerste aflevering van het sinterklaasjournaal in Nederland, en daar was het nieuws – breed uitgesmeerd in de nationale pers – dat er nog altijd sprake was van een zwarte piet. Hij werd als “paniekpiet” omschreven, en hij handelde schichtig, wat suggereert dat in komende afleveringen de variabel gekleurde en meer relaxte pieten hun opwachting kunnen maken.

Mathurin zou graag de ‘officiële sint’ worden, bijvoorbeeld in het sinterklaasjournaal. Hij heeft al paardrijles gevolgd en beschikt over een wit paard, Roderic. Dat paard kan overigens, Nederland indachtig, ook nog wel eens voor discussie zorgen.

‘Kalmerend effect’

Zoals bekend woedt in Nederland al enige jaren een “maatschappelijk debat”, dat soms gepaard gaat met rellen, over sinterklaas en vooral over de als discriminerend en racistisch ervaren traditie van zwarte piet.

De ene oordeelt dat het sinterklaasspektakel stereotypen rond knechtschap en zelfs slavernij bestendigt, terwijl de andere boos wordt omdat een kinderfeest en een deel van de jeugdherinneringen “afgenomen”, “gekidnapt” worden om een politiek debat te beslechten.

Mathurin vindt dat zijn “nieuwe sint” zonder knechten “de oplossing” kan bieden. Hij deelt rozen uit, witte en rode.

“‘Ik wil een positieve bijdrage leveren aan het debat over racisme. Ik protesteer met een uitgestoken hand. De rozen zijn voor mij het symbool van vriendschap en liefde”, zei hij hierover in Het Parool.

In diezelfde krant legt hij ook uit dat de aanwezigheid van een zwarte sint bij vorige optredens “kalmerend” werkte op de wat deze kwestie betreft makkelijk te verhitten Nederlandse gemoederen.

Mathurin plant voor vrijdag een intrede in Amsterdam, met zijn paard en een boot, maar hij zoekt nog naar sponsoren om de boot een beetje impressionant te kunnen maken.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content