Zwarte dozen MH17 zijn in Nederlandse handen

Een reddingswerker draagt een vande zwarte dozen van vlucht MH17 door een veld in Oost-Oekraïne. © REUTERS

De zwarte dozen van vlucht MH17 zijn in het bezit van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die nam de recorders in ontvangst op het vliegveld van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gemeld. De zwrate dozen van het neergehaalde Malaysia Airlines-toestel worden nu overgebracht naar Farnborough in Groot-Brittannië. Daar worden de apparaten uitgelezen. Nederland heeft Groot-Brittannië daarom gevraagd. In de zwarte dozen worden de vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen. De informatie is belangrijk voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp.

In Farnborough is de gerenommeerde Britse Air Accidents Investigation Branch (AAIB) gevestigd. Dat instituut onderzoekt vliegrampen. Het is onderdeel van het Britse ministerie van Transport en onderzoekt normaal gesproken vliegtuigongelukken in Groot-Brittannië en zijn overzeese gebiedsdelen. Het AAIB heeft als missie de omstandigheden en oorzaken van een ramp te bepalen. Het gaat niet over schuld en aansprakelijkheid.

Separatisten hadden de zwarte dozen in de nacht van maandag op dinsdag overgedragen aan Maleisische functionarissen. Dat gebeurde in de rebellenhoofdstad Donetsk. De apparatuur was op het eerste gezicht in goede staat. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content