Zware aardbeving treft noorden van Afghanistan

26/10/15 om 12:23 - Bijgewerkt om 13:38

Het noorden van Afghanistan is getroffen door een zware aardbeving. Volgens het Duitse geologische instituut in Potsdam had de aardbeving een kracht van 7,5 op de magnitudeschaal, het Amerikaanse geologisch instituut spreekt van 7,7.

Zware aardbeving treft noorden van Afghanistan

De schok was te voelen tot in de Indiase hoofdstad New Delhi. © Reuters

De schok was te voelen tot in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en de Indiase hoofdstad New Delhi. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS lag het epicentrum op 70 kilometer ten zuiden van de stad Faisabad. De regio ligt op het drielandenpunt van Afghanistan, Pakistan en Tadzjikistan. In Kaboel, 250 kilometer ten zuidwesten van het epicentrum, vertonen heel wat hoge gebouwen scheuren, maar er is geen informatie over slachtoffers.

De aardbeving heeft volgens voorlopige cijfers een groot aantal slachtoffers gemaakt in de verschillende getroffen landen.

Schoolmeisjes vertrappeld

In Pakistan meldden de autoriteiten al 45 doden en werden honderden gewonden geteld. De regering heeft troepen gemobiliseerd en de noodtoestand afgekondigd voor de ziekenhuizen. Premier Nawaz Sharif heeft het leger het bevel gegeven reddingsoperaties op het getouw te zetten in de noordelijke en noordwestelijke regio's. De rampenbestrijdingsdienst deelde mee dat in de hoofdstad Islamabad de magnitude van de verwoesting aanzienlijk hoger kan zijn dan tot nog toe is aangenomen.

In het noordoosten van Afghanistan zijn twaalf schoolmeisjes vertrappeld en minstens 35 anderen verwond in het gedrang toen iedereen ijlings het schoolgebouw wilde verlaten. In het noordoosten van Afghanistan ligt het epicentrum van de aardbeving die Zuid-Azië door elkaar heeft geschud.

Nepal

In New Delhi trilden talrijke gebouwen minutenlang op hun grondvesten. In Srinagar, de grootste stad van Indiaas Kasjmir, liepen de mensen in paniek de straat op. Er is nog geen informatie over slachtoffers. Het verkeer ligt stil en de mobiele telefoonnetwerken liggen plat.

Volgens eerste berichten werd Nepal, dat in april nog getroffen werd door een zware aardbeving, gevrijwaard maar de beving werd ook in de bergstaat gevoeld. In welke mate is niet duidelijk. (Belga/TE)

Onze partners