Zwaarste bosbranden in 40 jaar in Zuidoost-Australië

© EPA

In de Australische deelstaat Nieuw Zuid Wales hebben bosbranden al meer dan tweehonderd huizen in de as gelegd. Het gaat om de zwaarste branden in 40 jaar in de deelstaat.

De zware bosbranden in het zuidoosten van Australië woeden onverminderd voort. Al meer dan 200 huizen zijn volgens officiële cijfers door het vuur verwoest. De overheid zegt dat het om de zwaarste branden in 40 jaar gaat en heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Lagere temperaturen en een afnemende wind maakten het werk voor de brandweermannen makkelijker, maar de weersvoorspellingen kondigen warmere temperaturen en stevigere winden aan.

Vrees voor komende dagen

Indien de voorspellingen kloppen, bestaat het risico dat de komende weken nog meer schade wordt aangericht, aldus de minister-president van Nieuw Zuid Wales, Barry O’Farrell. Een vertegenwoordiger van de brandweer sprak zelfs van “erbarmelijke omstandigheden” voor de komende dagen.

Intussen is extra mankracht ingezet in de omgeving van Sydney. De branden strekken zich uit over een oppervlakte van meer dan 100.000 hectare. De ergste vuurhaarden bevinden zich in Springwood, in de toeristische regio van de Blue Mountains, 70 kilometer ten westen van Sydney. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content