Zuid-Afrikaanse verkiezingen gestart: Zuma blijft president volgens peilingen

Verkiezingsaffiche Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma © Reuters

In Zuid-Afrika vinden de vijfde parlementsverkiezingen sinds de afschaffing van de Apartheid plaats. De verwachting is dat de regeringspartij, het ANC van president Jacob Zuma, de verkiezingen wint.

In Zuid-Afrika zijn de algemene verkiezingen gestart, waarbij naar alle verwachting het ANC (African National Congress) van huidig president Jacob Zuma (72) de meerderheid zal behouden. Hij mag zich dan ook voorbereiden op een tweede mandaat. De resultaten van de verkiezingen worden donderdag bekendgemaakt.

Volgens peilingen neemt het aantal stemmen voor het ANC wel licht af na de 65,9 procent in 2009. De voornaamste oppositiepartij, DA (Democratic Alliance) , haalde toen 16,7 procent en wordt verwacht stevig te groeien.

Ongeveer 25 miljoen kiezers moeten 400 parlementsleden kiezen, die dan weer de volgende president moeten aanstellen. Het ANC is aan de macht in Zuid-Afrika sinds de eerste democratische verkiezingen in het land een einde maakten aan de apartheid en de nu overleden Nelson Mandela aan de macht brachten. De partij ligt echter onder vuur wegens de werkloosheidsgraad van 24 procent, de grote kloof tussen de rijken en de armen, en de perceptie dat vele leiders vooral zichzelf willen verrijken.

Vrijgeborenen

De ‘vrijgeborenen’, Zuid-Afrikaanse jongeren die na het tijdperk van de apartheid zijn geboren, kunnen voor het eerst deelnemen aan verkiezingen. Toch zal deze groep niet massaal komen opdagen. De zogenoemde ‘vrijgeborenen’, maken 2 miljoen van de 31,4 miljoen kiesgerechtigden uit. De jongeren tussen achttien en twintig jaar oud hebben de apartheidsperiode niet meegemaakt, maar hebben wel te maken met andere problemen: enorme werkloosheid, institutionele corruptie, bendes, geweldsmisdrijven, hiv/aids, inkomensongelijkheid en gebrekkige toegang tot onderwijs. Toch heeft slechts een derde van de ongeveer 683.000 jonge kiezers zich geregistreerd om een stem uit te brengen, zegt de Zuid-Afrikaanse Onafhankelijke Kiescommissie.

Experts zijn er niet zeker van of gebrek aan belangstelling voortkomt uit apathie, wat wereldwijd een trend lijkt onder jonge kiezers, of iets anders. “Jongeren zien hun politieke activiteiten en sociale verantwoordelijkheden fundamenteel anders dan de generatie van hun ouders en grootouders”, zegt Adam Habib, politicoloog en hoofd van de Universiteit van Witwatersrand. “Apathie is een wereldwijde trend. De Zuid-Afrikaanse jeugd is wat dat betreft niet anders dan de Amerikaanse, Britse, Europese of Indiase jeugd. Het zou niet fair zijn hen als geheel apolitiek te noemen.” (Belga/IPS/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content