Zowel May als Corbyn proberen aanslag politiek te recupereren

Poppen van Theresa May (links) en Jeremy Corbyn (rechts). May, de conservatieve premier, neemt het op in de verkiezingen tegen Corbyn, leider van oppositiepartij Labour, 2 juni 2017. © Reuters

Na de terreuraanslag van zaterdagavond in Londen heeft de Britse premier Theresa May maandag haar campagne voor de vervroegde parlementsverkiezingen van komende donderdag hernomen, het land heeft volgens haar nood aan een sterke leider. Oppositieleider Corbyn roept op tot haar ontslag naar aanleiding van besparingen die ze bij de politie doorvoerde.

‘Het leven van onze democratie moet verdergaan. De vraag naar leiderschap heeft altijd centraal gestaan in deze campagne’, zei ze.

May betoogde tijdens een toespraak dat het land een leid(st)er nodig heeft die de moeilijke opdrachten het hoofd kan bieden. Een ‘sterk en stabiel leiderschap’ is meer dan ooit nodig, herhaalde ze haar campagneslogan.

Die sterke leider moet het land niet enkel voorgaan in de strijd tegen terreur, maar ook in de onderhandelingen met Europa over de brexit, zei May.

De onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie gaan over twee weken van start. Na de aanslag van zaterdagavond, waarbij zeven doden en tientallen gewonden vielen, hadden de grootste partijen hun campagne opgeschort.

Volgens Sky News zou de leider van oppositiepartij Labour intussen hebben opgeroepen tot het ontslag van May. Jeremy Corbyn baseerde zich op de besparingen die May heeft doorgevoerd bij de politie als minister van Binnenlandse Zaken van 2010 tot 2016.

Partner Content