‘Zorgwekkend dat bootvluchtelingen steeds jonger zijn’

Archiefbeeld: kapseizen boot met migranten © Reuters

Minstens 700 migranten zijn afgelopen week verdronken op de Middellandse Zee tussen Libië en Italië.

Steeds meer kinderen uit het Midden-Oosten en Afrika maken de overtocht op een gammel bootje om Europa te bereiken. Bovendien zijn ze vaak alleen, waarschuwt de ngo Save The Children in de Britse krant The Independent. ‘Kinderen van negen jaar die alleen reizen, vormen niet langer een uitzondering.’

Geen hoop meer

Meer dan een derde van 200.000 migranten die dit jaar Italië, Griekenland en Spanje bereikte, is minderjarig. Dat is drie keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode.

‘Ouders in vluchtelingenkampen zijn de wanhoop nabij. Ze vrezen dat ze nooit in aanmerking zullen komen voor een resettlementprogramma’, vertelt woordvoerster Gemma Parkin. ‘In de hoop om economisch toch wat vooruit te gaan sturen ze vaak hun oudste zoon naar Europa. Hierdoor komt er een enorme druk te liggen op deze jongens, die vaak terechtkomen in de handen van mensensmokkelaars.’

700 migranten omgekomen

Minstens 700 migranten zijn afgelopen week verdronken op de Middellandse Zee tussen Libië en Italië. De cijfers zijn gebaseerd op getuigenissen van overlevenden, aldus Carlotta Sami van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. ‘Het exacte aantal doden zullen we nooit kennen’, vult Artsen zonder Grenzen (AzG) aan. ‘Sommige boten verdwijnen namelijk zonder enig spoor achter te laten.’ De drie schipbreuken dateren van respectievelijk woensdag, donderdag en vrijdag. Bij die van donderdag worden 550 mensen vermist. Naar schatting honderd mensen zouden zich nog in de romp kunnen bevinden van het schip dat woensdag zonk. Bij de derde schipbreuk van vrijdag is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er vielen.

Tegelijkertijd werden vorige week 14.000 mensen gered, waaronder een vierjarig meisje. De meeste opvarenden waren volgens hulporganisaties afkomstig uit Ethiopië, Eritrea en Zuid-Soedan. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content