Zoon Khaddafi: Libië op rand van burgeroorlog

© Reuters

De protesten tegen het regime van de Libische leider kolonel Muammar Khaddafi hebben de hoofdstad Tripoli bereikt.

De protesten tegen het regime van de Libische leider kolonel Muammar Khaddafi hebben de hoofdstad Tripoli bereikt. In een televisietoespraak tot het volk heeft zijn zoon, Saif al-Islam Khaddafi, gewaarschuwd voor een burgeroorlog.

De reactie van Al-Islam is de eerste van een van leidende figuur van Libië sinds de uitbraak van de protesten tegen het regime.

Hervormingen

Hoewel hij scherpe kritiek uitte op de betogers, beloofde Al-Islam belangrijke politieke hervormingen. Hij erkende dat politie en leger “vergissingen” maakten, maar zei dat het door de media genoemde dodental overdreven is.

“Libië staat op een kruispunt,” aldus Al-Islam. “Als we vandaag geen overeenstemming vinden over een hervorming, zullen we om honderden en duizenden mensen rouwen”.

Volgens Al-Islam zijn de gevechten een complot van oppositiegroeperingen en buitenstaanders die Libië willen doen uiteenvallen in kleine staten. “Als ze daarin slagen, dan zullen buitenlandse investeringen stoppen en de levensstandaard dalen.”

De berichten dat zijn vader, kolonel Khaddafi, uit Libië gevlucht is, ontkende Al-Islam.

Hoofdstad

Een nieuwe balans van de ngo Human Rights Watch gewaagt van 223 doden sinds het begin van de protesten in Libië.

De protesten, die tot nog toe vooral in de oostelijke stad Benghazi plaatsvonden, lijken nu de hoofdstad Tripoli te hebben bereikt. Verschillende getuigen spraken zondagavond van schoten en traangas tegen betogers en verschillende overheidsgebouwen zijn in brand gestoken of geplunderd.

Gevolgen

Het geweld in Libië, dat lid is van de OPEC, heeft de olieprijzen maandag fors de hoogte in gejaagd.

De FOD Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke reizen naar Libië alsook verplaatsingen in het land zelf af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content