Zonder visum geen toegang tot Libanon voor Syriërs

Syrische vluchtelingen in de Bekavallei, Libanon. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Syriërs die Libanon binnen willen, zullen een visum moeten aanvragen. Met die nieuwe maatregel wil het land de influx van asielzoekers op de vlucht voor de burgeroorlog tegengaan.

In oktober 2014 verkondigde de Libanese minister voor Sociale Zaken, Wael Abou Faour, dat alle vluchtelingen geweerd zouden worden, behalve noodgevallen. Syriërs die voor werk of toerisme de grens wilden oversteken, mochten dat wel nog. De Verenigde Naties menen dat die maatregel het aantal Syriërs die zich als vluchteling registreerden drastisch deed afnemen.

Toch heeft Libanon net een nieuwe restrictie doorgevoerd. Terwijl Syriërs tot voor kort zes maanden lang automatisch in het land konden verblijven, zullen ze nu een visum moeten aanvragen voordat ze de grens over kunnen.

Elke Syriër die Libanon binnen wil, zal een duidelijk doel van het bezoek moeten aangeven. Als dat wordt goedgekeurd, krijgt die persoon een visum voor een bepaalde duur. Syriërs die aan het werk willen in Libanon, zullen gesponsord moeten worden door een Libanees individu of bedrijf.

Voorlopig is het niet duidelijk wat de regel zal betekenen voor de Syriërs die zich al in het land bevinden en niet geregistreerd zijn als vluchteling.

Vrees voor burgeroorlog Libanon

Cijfers van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) ramen het aantal Syrische vluchtelingen in Libanon op 1,15 miljoen. Een toename van de Libanese bevolking met 25 procent, zo bericht de Wall Street Journal.

De Britse omroep BBC schat dat er wellicht nog een half miljoen niet-geregistreerde Syriërs zich in het land bevinden. Ook de Libanese regering meent dat het eigenlijke aantal vluchtelingen zo’n 1,6 miljoen bedraagt: of een derde van de bevolking van Libanon. Of nog: alsof bijna vier miljoen vluchtelingen België zouden overspoelen.

Volgens BBC is het resultaat van de grote vluchtelingenstroom in Libanon dat de huur de hoogte inschiet, de lonen dalen en vluchtelingengezinnen van tien tot vijftien mensen in een kamer of zelfgemaakte kampen in de modder en sneeuw leven. Ook leidt de concurrentie op de arbeidsmarkt tot spanningen tussen beide gemeenschappen.

Paul Wood van de Britse omroep bericht vanuit Beirut dat de afkeer voor Syriërs in het land toeneemt. Sommige steden en dorpen hebben een uitgangsverbod aan nieuwkomers opgelegd. Bovendien vrezen veel Libanezen dat het religieuze en sektarische evenwicht in het land zo gewijzigd wordt, dat het uiteindelijk een nieuwe burgeroorlog in Libanon zou kunnen uitlokken.

‘Extreme humanitaire gevallen’

Ron Redmond, woordvoerder van de UNHCR in Libanon, stelt tegenover BBC dat de VN een systeem was overeengekomen met de overheid om te verzekeren dat de meest kwetsbaren nog toegang tot het land zouden krijgen.

Over de nieuwe maatregel uitte Redmond dan ook zijn bezorgdheid. ‘De overheid had gezegd de meest extreme humanitaire gevallen toegang te verlenen, maar de recente aankondigingen hebben het daar niet over.’ De woordvoerder zegt nog op officiële informatie van de overheid te wachten, wat moet verduidelijken hoe het systeem vanaf heden zal werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content