Zoektocht 92 vermiste Air Asia-passagiers weldra stopgezet

© AFP

De zoektocht naar nog 92 vermiste passagiers van de gecrashte Air Asia-vlucht zou binnen enkele dagen kunnen worden stopgezet als er geen lichamen meer gevonden worden.

Nog 92 passagiers van de gecrashte Air Asia-vlucht worden gezocht, maar er is maar weinig hoop dat die gevonden zullen worden: als Indonesische reddingswerkers binnen enkele dagen geen lichamen meer vinden, wordt de zoektocht stopgezet, zo bericht The Guardian.

‘Weggespoeld’

Vlucht QZ8501 stortte 28 december met 162 mensen aan boord neer in de Javazee. Het zou een korte vlucht zijn van de Indonesische stad Surabaya naar Singapore, maar stormweer bracht het vliegtuig in moeilijkheden.

Tot nog toe werden 70 lijken uit het water gehaald. De autoriteiten hoopten dat de meeste passagiers en crewleden nog in de romp van het vliegtuig zouden zitten, maar na meerdere dagen het wrak te doorzoeken, zouden geen lichamen meer gevonden zijn.

‘Ze zouden op de zeebodem kunnen liggen, of zijn weggespoeld door golven en stromingen’, verklaart een medewerker van het reddingsagentschap tegenover Agence France-Presse.

Mogelijk laatste week

Het Indonesische leger – dat personeel en materiaal leverde voor de reddings- en bergingsoperatie – trok zich na een maand terug uit de zoektocht, omdat er geen slachtoffers meer gevonden werden en het er niet in slaagde het wrak boven te halen.

Drie vliegtuigen, meerdere schepen en duikers zullen de zoektocht nog minstens een week voortzetten.

‘Binnen de week zullen we onze zoektocht evalueren, afhankelijk van het resultaat’, zei het hoofd van het agentschap Fransiskus Bambang Soelistyo volgens The Guardian. ‘Als we nog een of twee lichamen vinden, betekent het dat we de operatie kunnen verlengen.’

Soelistyo legde aan AFP uit dat de teams twee dagen pauze kregen nadat ze de zoektocht wekenlang in slechte omstandigheden hadden doorgezet. Sommige duikers kampten met caissonziekte: dat treft vaak wie te snel van grote diepte naar boven komt of wie niet lang genoeg gepauzeerd heeft tussen twee duiksessies.

Oorzaak crash

Volgens het agentschap is het belangrijkste doel van de operatie nog steeds lichamen terugvinden, niet het naar boven halen van het vliegtuigwrak dat in twee gesplitst is. Analisten reageren volgens AFP verrast op het idee om het wrak op de zeebodem te laten liggen, aangezien het meer informatie kan geven over de crash.

Ondertussen werden de zwarte dozen – met opnames uit de cockpit en vluchtgegevens – gevonden en worden die door onderzoekers geanalyseerd. Resultaten zullen echter pas in een finaal rapport openbaar worden gemaakt.

De Indonesische minister van Transport, Ignasius Jonan, kon wel stellen dat het vliegtuig abnormaal snel opklom voordat het stilviel en in zee dook.

Slechts enkele tellen voordat het vliegtuig van de radar verdween, had de piloot gevraagd of hij hoger mocht gaan vliegen om een grote storm te ontwijken. Daar kreeg hij niet onmiddellijk toestemming voor, omdat er druk luchtverkeer was.

Het Indonesische meteorologisch agentschap meent dat het weer een rol kan hebben gespeeld bij de crash. Maar uiteindelijk zal enkel de informatie uit de zwarte dozen een sluitend antwoord kunnen bieden. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content