Het leger van Zimbabwe heeft vrijdagochtend in een televisieboodschap laten weten dat het 'in gesprek' is met president Robert Mugabe en dat het 'de natie zo snel mogelijk zal inlichten' over het resultaat van het overleg.

Vermoed wordt dat de legerleiding Mugabe probeert te overtuigen om zelf af te treden, om zo de interventie van de voorbije dagen te legitimeren.

De Britse omroep BBC meldt intussen wel dat Mugabe vrijdag voor het eerst sinds 'de staatsgreep die geen staatsgreep genoemd mag worden' weer in het openbaar verschenen. Mugabe dook op op een afstudeerceremonie aan een universiteit in Harare.

Staatsgreep(?)

Nadat Mugabe vorige week vicepresident Emmerson Mnangagwa de laan uitstuurde, vermoedelijk met de bedoeling van zijn vrouw Grace Mugabe (52) in polepositie te brengen om hem op te volgen, besloot het leger woensdag in te grijpen. De 93-jarige president stond sindsdien onder huisarrest en de openbare omroep werd overgenomen.

Het leger zelf houdt echter vol dat het niet om een staatsgreep gaat, maar om een tijdelijke machtsovername gericht tegen 'criminelen' uit de entourage van de president.

In de televisieboodschap liet het leger nog weten dat het met die operatie vorderingen heeft gemaakt, zonder meer details te geven. Sinds woensdag zijn naar verluidt al verschillende topfunctionarissen opgepakt, meldt de BBC.

Garanties

Persagentschap Reuters meldde donderdag dat Mugabe, die al sinds 1980 over Zimbabwe regeert, geen enkele intentie heeft om zelf op te stappen vóór de voorziene verkiezingen van volgend jaar.

Waarnemers vermoeden dat hij garanties voor veiligheid voor hem en zijn familie uit de brand probeert te slepen. Er circuleren berichten over plannen om, zodra Mugabe's ontslag getekend is, Mnangagwa aan te stellen aan het hoofd van een interim-eenheidsregering.

Intussen blijft onduidelijk waar Grace Mugabe zich bevindt. Donderdag deden berichten de ronde dat ze het land ontvlucht is naar Namibië, maar andere bronnen zeggen dat ze zich gewoon in Harare bevindt in gezelschap van partijgenoten van regeringspartij Zanu-PF.

Robert en Grace Mugabe, Belga Image
Robert en Grace Mugabe © Belga Image
Het leger van Zimbabwe heeft vrijdagochtend in een televisieboodschap laten weten dat het 'in gesprek' is met president Robert Mugabe en dat het 'de natie zo snel mogelijk zal inlichten' over het resultaat van het overleg.Vermoed wordt dat de legerleiding Mugabe probeert te overtuigen om zelf af te treden, om zo de interventie van de voorbije dagen te legitimeren.De Britse omroep BBC meldt intussen wel dat Mugabe vrijdag voor het eerst sinds 'de staatsgreep die geen staatsgreep genoemd mag worden' weer in het openbaar verschenen. Mugabe dook op op een afstudeerceremonie aan een universiteit in Harare.Nadat Mugabe vorige week vicepresident Emmerson Mnangagwa de laan uitstuurde, vermoedelijk met de bedoeling van zijn vrouw Grace Mugabe (52) in polepositie te brengen om hem op te volgen, besloot het leger woensdag in te grijpen. De 93-jarige president stond sindsdien onder huisarrest en de openbare omroep werd overgenomen. Het leger zelf houdt echter vol dat het niet om een staatsgreep gaat, maar om een tijdelijke machtsovername gericht tegen 'criminelen' uit de entourage van de president. In de televisieboodschap liet het leger nog weten dat het met die operatie vorderingen heeft gemaakt, zonder meer details te geven. Sinds woensdag zijn naar verluidt al verschillende topfunctionarissen opgepakt, meldt de BBC.Persagentschap Reuters meldde donderdag dat Mugabe, die al sinds 1980 over Zimbabwe regeert, geen enkele intentie heeft om zelf op te stappen vóór de voorziene verkiezingen van volgend jaar. Waarnemers vermoeden dat hij garanties voor veiligheid voor hem en zijn familie uit de brand probeert te slepen. Er circuleren berichten over plannen om, zodra Mugabe's ontslag getekend is, Mnangagwa aan te stellen aan het hoofd van een interim-eenheidsregering.Intussen blijft onduidelijk waar Grace Mugabe zich bevindt. Donderdag deden berichten de ronde dat ze het land ontvlucht is naar Namibië, maar andere bronnen zeggen dat ze zich gewoon in Harare bevindt in gezelschap van partijgenoten van regeringspartij Zanu-PF.