Onrust Zimbabwe: Mugabe wil termijn afmaken, oppositieleider Tsvangirai vraagt onmiddellijk ontslag

Robert Mugabe © AFP

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe lijkt niet van plan zich neer te leggen bij de ‘staatsgreep’ in zijn land.

Voor volgend jaar zijn er verkiezingen gepland in het land, en Mugabe wil voor die verkiezingen niet vrijwillig opstappen. Dat melden althans politieke bronnen in Harare aan het persbureau Reuters. De 93-jarige president hamert erop dat hij de enige wettige leider van het land is.

Reuters citeert een bron die sprak met bondgenoten die samen met Mugabe zitten opgesloten in de “Blue Roof”-compound van de president. ‘Het is een soort van impasse, een patstelling’, aldus die bron. ‘Ze dringen erop aan dat de president zijn termijn moet afmaken.’

Al meer dan een jaar gepland

Een andere hooggeplaatste bron meldt dat de priester die optreedt als bemiddelaar tussen Mugabe en het leger evenmin veel vooruitgang maakt. Het lijkt erop dat het leger wil dat Mugabe rustig aftreedt en een vlotte en bloedeloze machtsovergang naar voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa mogelijk maakt.

Het Britse persbureau zegt over verslagen van de inlichtingendiensten te beschikken die aantonen dat het vertrek van Mugabe al meer dan een jaar gepland werd. In die verslagen werd Mnangagwa, bijgenaamd ‘de krokodil’, aangeduid als de leider. Nog volgens die verslagen en de bronnen is het plan om, zodra Mugabe’s ontslag getekend is, Mnangagwa aan te stellen aan het hoofd van een interim eenheidsregering. Dat oppositieleider Morgan Tsvangirai woensdagavond laat is geland in Harare, duidt alvast in die richting.

Kanker

Tsvangirai vraagt Mugabe om onmiddellijk op te stappen. ‘Deze crisis in Zimbabwe kan enkel opgelost worden door een volledige terugkeer naar de legitimiteit en een volledig burgerbestuur’, zei Tsvangirai tijdens een eerste persconferentie. Hij pleitte daar voor een ‘inclusief overgangsmechanisme’ dat onderhandeld moet worden en in de aanloop naar verkiezingen geïnstalleerd moet worden. Tsvangirai zegt dat zijn MDC-partij de ‘beloftes en engagementen voor de onschendbaarheid van het menselijk leven door het Zimbabwaanse leger apprecieert’. Een veroordeling van de staatsgreep die het leger niet zo wil noemen, kwam er dus niet.

De vroegere eerste minister, tijdens een regering van nationale eenheid van 2009 tot 2013, keerde woensdagavond terug uit Zuid-Afrika, waar hij behandeld wordt voor kanker.

Partner Content