Zeventig leden van Italiaanse maffia veroordeeld op maxiproces

Nicola Gratteri in 2007 © EPA

De Italiaanse justitie heeft zaterdag zeventig leden van de ‘Ndrangheta, de machtigste maffiagroep in Italië, en een aantal andere personen veroordeeld als onderdeel van het grootste maffiaproces sinds eind de jaren 80. Zo’n dertig beklaagden kregen straffen van tien jaar of meer opgelegd.

Rechter Claudio Paris las de vonnissen tegen 91 beklaagden voor in de enorme rechtszaal in de stad Lamezia Terme in de zuidelijke regio Calabrië. Daar heeft sinds januari een ‘maxiproces’ plaats van honderden verdachte leden van de ‘Ndrangheta en hun medewerkers. 355 beklaagden moeten er nog worden berecht. De procedure zal naar verwachting twee jaar of langer duren. De 91 personen die zaterdag werden berecht, hadden gekozen voor een snel proces achter gesloten deuren, waardoor ze bij veroordeling hun straf met een derde konden verminderen.

Politiebescherming

De bekende procureur Nicola Gratteri, die al 30 jaar onder politiebescherming leeft door zijn inspanningen om ‘Ndrangheta te verslaan, zei dat zaterdag alles “heel goed” is verlopen. “Van de 91 beklaagden zijn 70 ‘vermeend onschuldigen’ veroordeeld”, verklaarde hij aan het Italiaanse persbureau AdnKronos. Een aantal van de gevaarlijkste beklaagden hebben de maximumstraf van 20 jaar gekregen, zoals gevorderd door openbare aanklagers. Dat geldt voor Domenico Macri, van de militaire vleugel van de groep, en Pasquale Gallone, de rechterhand van de vermeende maffiabaas Luigi Mancuso, wiens proces nog lopend is.

Partner Content