Zet Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes in als zelfmoordterroristen?

Boko Haram toont ontvoerde meisjes © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Vier jonge vrouwen hebben de afgelopen weken bomaanslagen gepleegd in de naam van Boko Haram. De vraag rijst of de terreurorganisatie de ontvoerde meisje systematisch inzet als ‘kanonnenvlees.’

De Nigeriaanse islamitische terreurorganisatie Boko Haram zet meer en meer meisjes en vrouwen in om zelfmoordaanslagen te plegen in het noorden van het land. De Britse omroep BBC vraagt zich af of het systematisch gaat om de ontvoerde schoolmeisjes van enkele maanden geleden.

Nigeria’s eerste vrouwelijke zelfmoordterroriste sloeg toe begin juni. Op een motorfiets betrad ze een militaire basis in de stad Gombe. Net toen ze voorbij het checkpoint reed, gingen de bommen af. Daarbij kwam één soldaat om het leven. Sinds die aanslag volgden er nog drie gelijkaardige. Daarbij vielen telkens verschillende doden en raakten tientallen personen gewond.

Volgens Martin Ewi, een onderzoeker aan het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Veiligheidsstudies (ISS) heeft deze nieuwe strategie dramatische gevolgen. “In het verleden werden vrouwen nooit als een verdacht persoon beschouwd, maar dat verandert nu. We zullen moeten inzetten op vrouwelijke politieagenten om alle mogelijke verdachten te kunnen fouilleren.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoewel het nog niet duidelijk is of deze vier jonge vrouwen deel uitmaken van de groep van ontvoerde meisjes, wordt er op sociale media al volop gespeculeerd. De Nigeriaanse mensenrechtenorganisaties HURIWA eist een onderzoek, vooraleer er uitspraken gedaan kunnen worden.

Dochters

Veiligheidsanalyst Bawa Abdullahi Wase twijfelt of het hier gaat om de ontvoerde meisjes. Volgens hem waren de jonge vrouwelijke zelfmoordterroristen dochters van Boko Haram-leden. “De kinderen worden grootgebracht met extreem gedachtegoed. Zo is het concept martelaarschap hen alles behalve vreemd.”

Ewi benadrukt voorts dat Boko Haram niet alleen mensen ronselt die zich aangesproken voelen door de religieuze ideeën, ook geld speelt een belangrijke rol. Volgens het ISS plegen sommige Nigerianen een aanslag in ruil voor een hoge geldsom. “Er zijn voorbeelden van mannen die er bewust voor kiezen een gruwelijke aanslag te plegen voor Boko Haram. Hun enige motivering is dat hun kinderen niet in armoede moeten opgroeien.”

Partner Content