‘Zestig gewonden’ bij gevechten in ‘Jungle van Calais’

Archiefbeeld van de Jungle © REUTERS

In het vluchtelingenkamp in Calais, ook de “Jungle” van Calais genaamd, zijn bij een vechtpartij tussen een tweehonderdtal Afghaanse en Soedanese vluchtelingen tientallen gewonden gevallen. Lieven Clarysse, die de vrijwilligers in Calais vertegenwoordigt, spreekt van een zestigtal gewonden: 57 vluchtelingen, 3 à 4 vrijwilligers en 1 politieagent.

Het gevecht brak donderdag in de late namiddag uit in het distributiecentrum Jules Ferry en breidde zich uit over het noorden van het kamp.

“Deze noordzijde van het kamp herbergt ondertussen 3.590 vluchtelingen, waarvan 379 kinderen, 260 daarvan zijn onbegeleide kinderen tussen 8 en 17 jaar oud. Sinds de vernietiging van een deel van het kamp, moeten de bewoners op een tiende van de oorspronkelijke oppervlakte van het terrein overleven. De leefomstandigheden worden er met de week schrijnender en de spanning tussen de bewoners neemt hierdoor toe”, aldus Lieven Clarysse in een persbericht.

Volgens de autoriteiten raakten de slachtoffers vooral gewond door knuppels, en één gewonde kreeg een messteek. Een politiebron meldt dat er ook “een gewonde door een vuurwapen” viel.

100 shelters vernield

De gevechten braken volgens Franse media uit tijdens een voedselbedeling. De aanleiding is nog niet helemaal duidelijk, maar de vrijwilligers leggen de bredere oorzaak “bij het Verenigd Koninkrijk, dat Afghanistan als een veilig land verklaard heeft, waardoor een grote groep Afghaanse vluchtelingen aan de buitengrens van het land vastzit”.

Een vijftiental brandweerwagens en een twintigtal politievoertuigen kwamen te plaatse. De ordediensten gebruikten traangasgranaten om de rellen op te breken. De autoriteiten lieten weten dat de situatie tegen de avond onder controle was. Volgens de vrijwilligers zijn een 100-tal shelters, 10 restaurants en minstens twee verdeelpunten voor voedsel in brand gestoken die daardoor beschadigd of vernietigd werden, en ook het nieuwe legal center werd vernietigd. “Vrijwillige hulporganisaties proberen de komende dagen zoveel mogelijk tenten en hulpgoederen ter plaatse te brengen om de hoogste nood te ledigen”, aldus Lieven Clarysse.

Het komt in het vluchtelingenkamp, waar duizenden migranten met verschillende nationaliteiten samenleven, wel vaker tot rellen. Midden maart raakten bij rellen tussen Afghanen en Soedanezen al eens 19 mensen gewond.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content