‘Zeker 150 doden bij chemische aanval in Oost-Ghouta’

Bombardementen door het Syrische regimeleger in het Douma-district van Oost-Ghouta, buiten Damascus, 7 april 2018 © BELGAIMAGE

Het Syrische leger zou in Douma, de laatste stad in Oost-Goutha die nog in handen van rebellen is, in de nacht van zaterdag op zondag een gifgasaanval hebben uitgevoerd. Dat zeggen verschillende ngo’s waaronder de Syrische hulporganisatie Withelmen. Volgens de Withelmen, die op hun Twitter-account schokkende beelden van slachtoffers publiceren, vielen daarbij minstens 150 doden en 1.000 gewonden.

Een helikopter van de Syrische luchtmacht dropte zaterdagavond in Douma een vatenbom met chemicaliën, zo zeggen de Withelmen. Aanvankelijk sprak de organisatie van ‘meer dan veertig doden en honderden gewonden’, maar ondertussen stelde ze de balans al bij naar ‘minstens 150 doden en 1.000 gewonden.’ Ganse families zouden op hun schuilplaatsen zijn gestikt.

Ook de de Unie van Syrische Medische Organisaties (UOSSM) gaat uit van een chemische aanval, zo zei de organisatie eerder al. UOSSM gaf daar toen de balans van 25 doden en meer dan 500 gewonden bij. ‘Het is een van de ergste chemische aanvallen ooit in Syrië’, zei voorzitter Ghanem Tayara.

Daarnaast gaf ook het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zaterdagavond op zijn website te kennen dat zeker elf mensen, onder wie minstens vijf kinderen, gestikt waren na bombardementen in Douma. Volgens de organisatie kwam het aantal burgerdoden op twee dagen tijd daarmee op 48.

Het Syrische staatspersagentschap Sana ontkent de berichten verspreid in ‘enkele media die ervoor bekendstaan terroristen te ondersteunen.’ Die dienen er volgens het Syrische regime enkel voor om het Syrische leger te hinderen, luidt het.

Via hun Twitteraccount hebben de Withelmen schokkende beelden gedeeld van slachtoffers van de gifaanval:

https://twitter.com/SyriaCivilDef/status/982750331393204225The White Helmetshttps://twitter.com/SyriaCivilDef

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

VS volgen ‘verontrustende berichten’ over chemische aanval op

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de ‘verontrustende berichten’ op over een ‘mogelijke nieuwe chemische aanval, deze keer op een ziekenhuis in Douma’. Dat zegt woordvoerster Heather Nauert.

Zaterdagavond hadden meerdere ngo’s, waaronder de Syrische hulporganisatie Withelmen, de mogelijke gifgasaanval gemeld. Die zou plaatsgevonden hebben in het noorden van Douma, de laatste stad in Oost-Goutha die nog in handen van rebellen is. Daarbij vielen volgens de withelmen meer dan 100 doden en 1.000 gewonden.

‘Berichten van een aantal contacten en medisch personeel wijzen op een mogelijk erg hoog aantal slachtoffers, onder wie ook families die aan het schuilen waren’, zegt Nauert. ‘Deze berichten zijn, als ze worden bevestigd, afschuwelijk en vergen een onmiddellijk antwoord van de internationale gemeenschap’, aldus de woordvoerster, die erop wijst dat het Syrische regeringsleger in april vorig jaar ook al meer dan 100 mensen doodde met saringas in het Syrische dorpje Khan Shaykhun.

Door Syrië te beschermen, draagt Rusland de uiteindelijke verantwoordelijk voor deze aanvallen, besluit Nauert

Partner Content