Yoon Suk-yeol ingehuldigd als president van Zuid-Korea

Yoon Suk-yeol © AFP

De conservatieve Yoon Suk-yeol is dinsdag tijdens een grootschalige ceremonie in Seoul ingehuldigd als de nieuwe president van Zuid-Korea. Hij riep buurland Noord-Korea op tot een volledige denuclearisering.

‘Ik zweer plechtig ten overstaan van het volk dat ik de plichten van een president trouw zal vervullen’, aldus de 61-jarige Yoon, die het land vijf jaar zal leiden. Ongeveer 40.000 mensen waren uitgenodigd op de inwijdingsceremonie, die met een budget van 3,3 miljard won (2,5 miljard euro) veruit de duurste ooit was.

Nadien riep hij Noord-Korea op om zich te ontdoen van het nucleaire wapenarsenaal, dat volgens hem een bedreiging vormt voor de veiligheid in de wereld. Als Pyongyang ‘zich werkelijk verbindt tot een proces van denuclearisatie’ belooft Yoon ‘een gedurfd plan’ om de Noord-Koreaanse economie nieuw leven in te blazen.

Yoon werd in maart al verkozen en volgt de afscheidnemende Moon Jae-in op. Hij liet al meermaals verstaan een veel hardere lijn tegen Noord-Korea en Kim Jong-Un in te willen nemen.

Partner Content