Wrak van ergste Australische scheepsramp gevonden na meer dan tachtig jaar

Een foto uit 1941 van de Montevideo Maru. © Belga Image

Het wrak van de grootste scheepsramp in de Australische geschiedenis is na meer dan tachtig jaar teruggevonden. Dat melden de overheid en een organisatie die de zoekoperaties uitvoerde. Het schip werd getorpedeerd door een Amerikaanse duikboot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowat 1.060 mensen kwamen daarbij om het leven.

Het Japanse transportschip SS Montevideo werd aangetroffen voor de kust van de Filipijnen, op een diepte van meer dan vierduizend meter, aldus de vzw Silentworld Foundation. ‘De locatie van het Japanse schip was een mysterie sinds het werd getorpedeerd op 1 juli 1942 door de USS Sturgeon’, zegt de maritieme archeologische groep.

Oorlogsgevangenen en burgers

De Amerikaanse officiers in de duikboot waren niet op de hoogte dat de Montevideo Maru oorlogsgevangenen en burgers vervoerde. Onder de 1.060 doden bevonden zich 980 Australiërs. Minstens 850 van hen waren militairen.

Het schip vervoerde de Australiërs en burgers van verschillende andere landen naar het Chinese eiland Hainan vanuit Rabaul, vandaag in Papua-Nieuw-Guinea, nadat de door Australië gecontroleerde stad in handen viel van Japanse troepen.

‘Eindelijk is de rustplaats van de verloren zielen van de Montevideo Maru gevonden’, zei de Australische premier Anthony Albanese. ‘We hopen dat dit nieuws een zekere troost biedt aan de dierbaren die lang hebben moeten wachten.’

Dieper dan de Titanic

Volgens John Mullen, directeur van Silentworld, sluit de ontdekking een vreselijk hoofdstuk af in de Australische militaire en maritieme geschiedenis.

De Montevideo Maru werd gevonden op 18 april, na een zoektocht van slechts twaalf dagen. Het scheepswrak werd gedetecteerd met de hulp van een onderwaterrobot ten noordwesten van het Filipijnse eiland Luzon in de Zuid-Chinese Zee. Het wrak ligt dieper dan dat van de Titanic.

Partner Content