Wordt James Ensor straks weer duurder?

Piet Swimberghe

Veel kunsthandelaren en collectioneurs lopen er momenteel zenuwachtig bij, want iedereen kijkt uit naar de “Impressionist & Modern Art Evening Sale” van 5 november bij Sotheby’s in New York.

'Les Poissardes mélancoliques' van James Ensor
‘Les Poissardes mélancoliques’ van James Ensor© GF

Daar wordt de collectie van de Belgische familie Franck afgehamerd en drie prachtige werken van James Ensor aangeboden. Het gaat om topwerken waarvan de verkoopsprijs wel eens het record van de Yves Saint Laurent-veiling zou kunnen evenaren of overstijgen: stel je voor!

Ensor van Saint Laurent

Misschien wordt dan de recordprijs van 4.400.000 euro, in 2009 betaald op de Christie’s veiling van Yves Saint Laurent (YSL) geklopt.

Lang niet alle Belgische kunst wordt trouwens internationaal hoog gewaardeerd qua prijs, uiteraard wel qua artistieke waarde. Nogal wat bekende meesters worden vooral door Belgische collectioneurs gekocht en amper door buitenlanders. Wat de markt uiteindelijk lokaler en beperkter maakt dan je zou vermoeden. De werken van James Ensor (1860 – 1949), geschilderd voor 1900, behoren echter wel tot die internationale top. Het record was natuurlijk de hamerprijs van 4.400.000 euro die in 2009 werd neergeteld voor “Le désespoir de Pierrot” uit 1892, ooit in het bezit van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé (Christie’s Parijs). Wat op zich natuurlijk al een pedigree is, die tot de verbeelding spreekt. Voor de rest liggen veel veilingresultaten een heel stuk lager, zeker als het om zijn later werk gaat, dat dan vooral door Belgische collectioneurs wordt gekocht. Trouwens, een interessant weetje: “Le désespoir de Pierrot” zou zich naar het schijnt in de collectie bevinden van Albert Frère.

Dé Franck collectie

Op 5 november wordt dan een belangrijk deel verkocht uit de collectie Franck. De van oorsprong Antwerpse familie Franck was destijds onder meer bekend in de interieurdecoratie en als producent van hoogwaardige meubels. De schilderijen komen uit de verzameling van Louis en Evelyn Franck die al voor de oorlog in Londen woonden en later in Zwitserland. Louis was actief als bankier en begon al op zijn zeventiende te verzamelen. Er was een nauwe band tussen de familie Franck en Ensor.

De familie bezat bijvoorbeeld ook een van de meest beroemde schilderijen van Ensor, “De Intocht van Christus in Brussel” die in 1981 door Louis Franck voor een hoog bedrag verkocht werd aan het Getty Museum.

Nu worden drie belangrijke werken van Ensor aangeboden uit de late 19de eeuw. Werken uit die periode zijn gezocht en schaars op de markt. Vooreerst is er “Les Poissardes mélancoliques” uit 1892 (100 x 80) geschat op 3 tot 5 miljoen euro, “Le Jardin d’Amour” uit 1892 (75 x 100) geschat op 2 à 3 miljoen euro en “Les toits d’Ostende” (110 x 134) geschat op 1,5 tot 2 miljoen euro. De vraag is dus of ook deze werken hun schattingsprijzen behalen en daardoor de waarde van de vroege werken van Ensor in die hogere prijsklasse bestendigen. Die kans zit er in.

Want onlangs nog maar, op 6 oktober jl. werd het werk “Squelettes Travestis” van Ensor, uit 1894 in het veilinghuis Brussels Art Auctions verkocht voor 2,02 miljoen euro, dat wil zeggen ruim driemaal de schattingsprijs. Het gaat eveneens om een vroeg werk. De zou er op kunnen wijzen dat die topwerken van Ensor aan een blijvende waardevermeerdering toe zijn. Verwacht wordt ook dat de werken in buitenlandse collecties terechtkomen. Wat ook weer de marktwaarde en renommee van de Oostendse meester versterkt.

Van Gogh tot Picasso

De werken van Ensor verkeren bovendien in goed gezelschap, want de familie Franck had een schitterende collectie. Er komen op 5 november eveneens prachtige werken onder de hamer van onder meer Van Gogh, een landschap en een portret uit zijn Arles-periode, een werk van Cézanne, Toulouse-Lautrec en een zeer mooie pastel uit de blauwe periode van Picasso. Het loont best de moeite om even naar de site te surfen. Voorts zijn er ook nog werken van Pissarro, Bonnard en Léger.

De veiling van de collectie Franck, “Impressionism & Modern Art Evening Sale” gaat door op 5 november bij Sotheby’s New York, www.sothebys.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content