Wit-Russische dissident Protasevitsj bezocht door advocaat, VN start onderzoek naar omgeleide vlucht

De Wit-Russische dissident en journalist Roman Protasevitsj werd zondag door Wit-Rusland van een omgeleide Ryanair-vlucht geplukt © Reuters

De Wit-Russische dissident en journalist Roman Protasevitsj heeft donderdag in de gevangenis bezoek gehad van zijn advocaat, pas vier dagen nadat de vlucht met Protasevitsj aan boord tot landen werd gedwongen door de autoriteiten en Protasevitsj en zijn vriendin werden gearresteerd.

Veel inhoudelijks wilde advocate Inessa Olenskaja donderdagavond niet zeggen aan Belapan. ‘Alles is goed, hij is opgewekt, positief en gelukkig’, was het enige dat ze kwijtwilde over haar cliënt. Vanwege haar beroepsgeheim kon Olenskaja niet meer vertellen, zei ze.

Over de gezondheid van Protasevitsj leven internationaal en bij de Wit-Russische oppositie veel zorgen. Zijn ouders, die in Polen in ballingschap zijn, zeiden eerder dat hun zoon zwaar is toegetakeld naar aanleiding van een video van Protasevitsj die verspreid werd via Wit-Russische staatspropaganda.

Volgens velen is Protasevitsj gedwongen om in de video te zeggen dat hij gezond is en goed wordt behandeld. Een bekentenis van het medeorganiseren van de massale onrust in Wit-Rusland na de verkiezingen van afgelopen jaar, zou ook met geweld zijn afgedwongen.

‘Laatste dictatuur van Europa’

De autoriteiten van Wit-Rusland, dat het predicaat van ‘de laatste dictatuur van Europa’ draagt, dwongen zondag een Ryanair-vlucht van Griekenland naar Litouwen tot een landing in Minsk. Zogenaamd vanwege een bommelding. Later bleek er sprake te zijn van loos alarm, maar bleek tevens dat de dissident Protasevitsj en zijn vriendin onder de passagiers waren. Beiden werden daarop gearresteerd.

Internationaal is er fel gereageerd op de arrestatie en de Wit-Russische schending van internationale luchtvaartverdragen. De Europese Unie heeft besloten om nieuwe sancties tegen het regime van dictator Aleksandr Loekasjenko en Wit-Rusland in te stellen.

Onderzoek VN

Ondertussen is de ICAO, het VN-agentschap voor de burgerluchtvaart, een onderzoek gestart naar de gedwongen afleiding van de Ryanair-vlucht zondag door de Wit-Russische autoriteiten. Wit-Rusland dwong de vlucht, die onderweg was van Athene naar Vilnius, om te landen.

De ICAO benadrukt ‘het belang om de feiten aan het licht te brengen over wat er gebeurd is en om na te gaan of er een overtreding gebeurd is van het internationaal luchtvaartrecht door een lidstaat van de ICAO’.

Partner Content