Wissel Griekse legertop voedt speculaties over coup

Dat de volledige Griekse legertop vervangen werd, versterkt de geruchten over een Griekse staatsgreep. ‘Alarmerend’, klinkt het bij commentatoren.

Na de schokgolf die door Griekenland – en Europa – ging toen premier George Papandreou aankondigde een referendum te willen organiseren over de besparingsplannen die Europa oplegt aan Griekenland, kregen de Grieken een tweede verrassing te slikken.

Deze keer verraste de Griekse minister van Defensie Panos Beglitis door de complete Griekse legertop, dat zijn de hoofden van de Griekse generale staf, de land-, zee- en luchtmacht, te vervangen. Veel regeringsleden en mensen uit het leger zelf waren verbluft door het nieuws, staat te lezen op de Griekse nieuwswebsite Athen News.

De mededeling van het Griekse ministerie van Defensie dat de herschikking niets te maken heeft met de maatschappelijke en politieke chaos in het land, kon de gemoederen niet bedaren.

Oppositie: ‘Politiek onwaardig en moreel onaanvaardbaar’

De Griekse oppositie reageerde scherp. De defensiespecialist van de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND), Margaritis Tzimas, noemde de wissel een “ondemocratische daad, die direct ingaat tegen het nationaal belang.” Zijn partij zal de beslissing dan ook niet aanvaarden, klonk het. Het Grieks Orthodoxe Laos spreekt van een “politiek onwaardige en moreel onaanvaardbare” beslissing. Het klimaat van onzekerheid en angst zal verergeren, zei ook een linkse oppositiepartij.

Kolonelsregime

De mogelijkheid van een militaire coup zou in een geheim rapport ook door de CIA zijn geopperd, schrijft de Britse krant Daily Mail. Van 1967 tot 1973 stond Griekenland onder militair bewind na een staatsgreep van een groep kolonels. De militaire junta werd dan het ‘Kolonelsregime’ genoemd. Onder andere de vader van premier George Papandreou, Andreas Papandreou, die zelf twee keer premier van Griekenland was, werd door het Kolonelsregime in ballingschap gestuurd.

Nobelprijswinnaar Christopher Pissarides: ‘Alarmerend’

De Grieks-Cypriotische Nobelprijswinnaar Economie Christopher Pissarides, verbonden aan de London School of Economics, zegt dat voor de val van het Kolonelsregime de militairen het telkens overnamen als de politici het niet eens geraakten. “Nu doet de democratie haar werk, natuurlijk, maar het is wel alarmerend als gewapende officieren in het midden van een economische crisis worden vervangen.”

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de vooruitzichten op een coup, nadat Athene benadrukt heeft dat de wissel al een tijdje in de pijplijn zat. Toch zegt een Britse diplomatieke bron dat de timing vreemd is, nu het land op stelten staat. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content