Twaalf winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede hebben de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd te verzekeren dat het Senaatsrapport over de harde verhoorpraktijken van de Centrale Inlichtingendienst (CIA) wordt vrijgegeven. Op die manier hopen ze dat de Verenigde Staten eindelijk een punt zetten achter wat door velen als martelpraktijken beschouwd wordt.

#NoToTorture

'Amerikaanse leiders hebben die vrijheden en rechten uitgehold die jonge generaties met hun leven hebben verdedigd. Dat door gebruik te maken van martelparktijken en die ook goed te keuren', klonk het bij de groep.

Het vrijgeven van het meest gedetailleerde rapport over de CIA in de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september 2001, biedt de VS en de rest van de wereld de kans om tot inkeer te komen over de verhoortechnieken die te ver gingen. Zo stellen de laureaten in een open brief en petitie op hun website TheCommunity.com, opgericht door Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta. Hun vraag gaat gepaard met de hashtag #NoToTorture. Ook de Zuid-Afrikaanse Desmond Tutu schaart zich achter de open brief, die ook de sluiting van de militaire gevangenis op Guantanamo vraagt.

Geen akkoord

Het rapport werd echter nog niet vrijgegeven, omdat de regering-Obama, de CIA en advocaten geen akkoord konden vinden over hoeveel nu precies mocht worden bekendgemaakt.

Twaalf winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede hebben de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd te verzekeren dat het Senaatsrapport over de harde verhoorpraktijken van de Centrale Inlichtingendienst (CIA) wordt vrijgegeven. Op die manier hopen ze dat de Verenigde Staten eindelijk een punt zetten achter wat door velen als martelpraktijken beschouwd wordt.'Amerikaanse leiders hebben die vrijheden en rechten uitgehold die jonge generaties met hun leven hebben verdedigd. Dat door gebruik te maken van martelparktijken en die ook goed te keuren', klonk het bij de groep.Het vrijgeven van het meest gedetailleerde rapport over de CIA in de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september 2001, biedt de VS en de rest van de wereld de kans om tot inkeer te komen over de verhoortechnieken die te ver gingen. Zo stellen de laureaten in een open brief en petitie op hun website TheCommunity.com, opgericht door Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta. Hun vraag gaat gepaard met de hashtag #NoToTorture. Ook de Zuid-Afrikaanse Desmond Tutu schaart zich achter de open brief, die ook de sluiting van de militaire gevangenis op Guantanamo vraagt.Het rapport werd echter nog niet vrijgegeven, omdat de regering-Obama, de CIA en advocaten geen akkoord konden vinden over hoeveel nu precies mocht worden bekendgemaakt.