Wikileaks-klokkenluidster Chelsea Manning gaat in hongerstaking voor verzorging

Chelsea Manning op een ongedateerde foto, met pruik en make-up. © Reuters

De voormalige klokkenluidster van Wikileaks Chelsea Manning wil met de hongerstaking in de gevangenis de nodige verzorging afdwingen tijdens haar geslachtsverandering.

De voormalige klokkenluidster van Wikileaks Chelsea Manning heeft aangekondigd dat ze aan een hongerstaking is begonnen in de militaire gevangenis in Fort Leavenworth, in de staat Kansas. Daarmee wil ze de nodige verzorging afdwingen tijdens haar geslachtsverandering, zo deelde haar entourage vrijdag mee.

Het nieuws over Mannings hongerstaking werd nog niet bevestigd door de gevangenis zelf. De transseksuele soldate Chelsea Manning werd veroordeeld als man, en kreeg van het gerecht de toestemming om in de gevangenis een hormonale behandeling te ondergaan. Manning zegt niet alle gepaste behandelingen gekregen te hebben, en klaagt ook over het feit dat ze zich geen vrouwelijk kapsel mag aanmeten. In de mannengevangenis waar ze verblijft geldt immers de regel dat het haar van de gevangenen niet langer dan vijf centimeter mag zijn.

‘Ik heb hulp nodig. Ik heb geen enkele hulp gekregen’, zegt Chelsea Manning in een verklaring verspreid door haar entourage. ‘Ik vraag alleen maar waardigheid en respect’, zo voegt Manning toe die de militaire gevangenis beschuldigt van mishandeling.

Zelfdodingspoging

Volgens haar entourage werd ze in juli korte tijd in het ziekenhuis opgenomen na een zelfdodingpoging.

Chelsea Manning werd in augustus 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel omdat ze 700.000 vertrouwelijke documenten overmaakte aan WikiLeaks. Na een juridische strijd kreeg ze na haar veroordeling de toestemming om haar voornaam te veranderen, en om een hormonale behandeling te ondergaan om haar uiterlijk te veranderen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content