Wikileaks-informant Chelsea Manning gaat in beroep tegen celstraf van 35 jaar

Posters van Chelsea Manning tijdens de recentste Gay Pride-optocht in San Francisco © REUTERS

Chelsea Manning, die geheime informatie gelekt heeft aan klokkenluiderwebsite WikiLeaks, gaat in beroep tegen haar veroordeling tot 35 jaar cel. Dat hebben haar advocaten gemeld.

“Er bestaat geen twijfel over dat de veroordeling van Chelsea Manning ongelooflijk overdreven is. Het gaat om de zwaarste straf ooit voor een klokkenluider in de Verenigde Staten”, aldus advocaat Vincent Ward. Het Amerikaanse leger wilde geen commentaar op “een lopende zaak” geven.

Chelsea Manning, die geboren is als Bradley Manning, werd in augustus 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel, nadat ze schuldig werd bevonden aan 22 strafbare feiten. Ze zit momenteel in de militaire gevangenis van Fort Leavenworth.

David Petraeus

De verdediging van Manning heeft verschillende argumenten op tafel gelegd om in beroep te gaan. Zo stelt ze aan de kaak dat ze voor haar proces bijna een jaar in eenzame opsluiting heeft gezeten. Daarenboven “heeft de overheid onvoldoende bewijzen aangehaald dat Chelsea de nationale veiligheid van de Verenigde Staten of hun diplomatieke belangen echt in gevaar heeft gebracht”, klinkt het in een persbericht.

De veroordeling van Manning heeft al voor veel protest gezorgd. Zo vinden haar aanhangers dat haar straf veel te streng is, zeker in vergelijking met de veel lichtere straf die de hooggeplaatste generaal David Petraeus vorig jaar kreeg nadat hij vertrouwelijke informatie had gedeeld met zijn maitresse. Petraeus werd veroordeeld tot een boete van 100.000 dollar en een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content