Wie wordt de nieuwe Angela Merkel?

© BELGAIMAGE
Jeroen de Preter

Wie volgt straks Angela Merkel op als bondskanselier? Duitse media wijzen steeds vaker in de richting van – probeer de naam alvast te onthouden – Annegret Kramp-Karrenbauer.

Als minister-president van de kleine deelstaat Saarland gaf Kramp-Karrenbauer de afgelopen zeven jaar blijk van een groot talent voor de regionale politiek. Of ze ook talent heeft om mee te draaien op een hoger niveau zal mogelijk snel blijken. Volgens bronnen binnen de CDU wil bondskanselier Merkel haar een mooie ministerpost geven in de nieuwe, nog te vormen Duitse regering. In die hoedanigheid zou ze zich dan warm kunnen lopen voor het allerhoogste niveau: dat van bondskanselier.

Over de opvolging van Merkel wordt de laatste maanden en weken steeds vaker gespeculeerd. In dit verband viel vaak de naam van CDU-politicus Jens Spahn, allicht ook niet het minst omdat Spahn zijn naam zo graag zelf laat vallen. Maar Spahn beschikt, behalve over veel ambitie, ook over belangrijke handicaps. De 37 jaar jonge politicus is nog onervaren, en deinst er niet voor terug om Merkels vluchtelingenpolitiek openlijk te bekritiseren. Spahn houdt ervan om te polariseren. Zijn stijl staat helemaal haaks op die van Merkel, een politica die de tegenstander liever in slaap wiegt dan die te verpletteren.

Als minister van Buitenlandse Zaken zou Annegret Kramp-Karrenbauer zich warm kunnen lopen voor het allerhoogste niveau.

Bovendien behoort Spahn tot de conservatieve vleugel van de partij. Merkel, zo schrijft Der Spiegel deze week, ziet het als haar historische verdienste dat ze haar partij uit die hoek heeft weggehaald. Ze heeft haar partij ook aantrekkelijk gemaakt voor vrouwen, jongeren en stedelingen. Die erfenis wil ze graag doorgeven aan een politica naar haar beeld en gelijkenis. Annegret Kramp-Karrenbauer is zo’n politica. Haar toon wordt omschreven als rustig, zakelijk en verbindend. Bovendien kan ze bogen op een grote populariteit binnen de partij. Die populariteit is misschien wel haar grootste troef tegenover Ursula Von der Leyen, de Duitse defensieminister die de afgelopen maanden eveneens vaak kandidaat-bondskanselier is genoemd. Wat Von der Leyen aan populariteit mist, compenseert ze door haar ervaring op een hoog en internationaal niveau. Die ervaring heeft Annegret Kramp-Karrenbauer heel duidelijk niet. Maar wat nog niet is, dat kan snel komen. Volgens Der Spiegel wil Merkel Kramp-Karrenbauer graag aan de nodige ervaring helpen. Het liefst zou ze Kramp-Karrenbauer zien in de rol van minister van Buitenlandse Zaken, als nuttige springplank voor het kanselierschap enkele jaren later.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content