Wereld stevent af op chocoladecrisis

© Thinkstock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Door de toenemende vraag naar cacao dreigt een chocoladecrisis. ‘Extra cacao produceren is geen eenvoudige klus: de plantages in West-Afrika zijn te klein en het materiaal is verouderd.’

Wereldwijd neemt de vraag en de consumptie van chocolade toe, waardoor experten vrezen voor een cacaotekort. Dat meldt The Globe and Mail.

“Het probleem is eigenlijk erg simpel, stelt Eric Atkins van de Business Reporter. “De vraag naar cacao wordt steeds groter en het aanbod kan niet volgen.” Overal ter wereld eten mensen steeds meer chocolade. In het Westen is vooral donkere chocolade populair, omwille van de gezondheidsvoordelen.

“Maar de vraag naar chocolade stijgt op dit moment het hardst in Azië”, aldus Atkins. “In landen als China en India groeit de middenklasse, die naast het invullen van de levensbehoeften geld over heeft om te besteden aan ‘extraatjes’ zoals chocolade.”

Een gevolg van het tekort zal zijn dat de prijs per kilo cacao stijgt, zodat ook een reep chocolade in de winkel duurder wordt. Een logische oplossing zou zijn om meer cacao te produceren. “Maar dat is geen eenvoudige klus”, legt Atkins uit. “De plantages in West-Afrika zijn klein en het materiaal is verouderd. Tegelijkertijd zou een verhoogde productie op de schouders van de arbeiders terechtkomen. En de werkomstandigheden zijn nu al vaak erg mensonwaardig. Veel plantagehouders passen slavernij toe, zelf kinderarbeid is niet vreemd in de sector.”

Klimaatverandering

Bovendien worden de cacaoplantages bedreigd door de klimaatverandering. Uit een rapport van het Climate Change Agriculture and Food Security blijkt dat de temperaturen in Ghana en Ivoorkust snel stijgen. In een te warme omgeving wordt het verbouwen van cacao onmogelijk, want de cacaobomen krijgen zo veel te weinig water. Voor de betrokken boeren zou dit rampzalig zijn, want zij zijn helemaal afhankelijk van de inkomsten die ze dankzij de cacao binnenhalen.

Maar er zijn ook boeren in West-Afrika die er zelf voor kiezen op zich toe te leggen op een andere teelt. Sommige boeren onderhouden liever palmbomen voor olie dan de arbeidsintensieve en teergevoelige cacaobomen. Dit baart de grote chocoladeproducenten zorgen. De grote spelers in de chocolademarkt, Nestlé, Mars en Barry Callebaut, berekenden eerder dat er tegen 2020 een tekort van één miljard kilo cacao te verwachten valt. Dit op een totale productie van vier miljard kilo per jaar wereldwijd.

Een tekort zou ook de Belgen hard treffen. Elk jaar eten we gemiddeld 11 kilogram chocolade per persoon. Ter vergelijking Nederlanders eten gemiddeld 5 kilogram chocolade per jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content