Dat zei Goodluck Jonathan in een exclusief interview met de Britse BBC World News in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

'Zwakker'

'Ze worden zwakker en zwakker met de dag', zei hij. 'Ik ben erg hoopvol dat het ons niet meer dan een maand zal duren om de oude gebieden die tot nog toe in hun handen zijn geweest, te recupereren'.

Strijders van Boko Haram, BELGA
Strijders van Boko Haram © BELGA

Onlangs heroverde het leger al verschillende steden, in de staten Yobe en Adamawa. Het leger beloofde ook de staat Borno, waar Boko Haram het licht zag, binnenkort te bevrijden.

Onderschat

De president gaf wel toe dat de veiligheidstroepen traag hadden gereageerd op de aanvankelijke opmars van de rebellen in het noordoosten van Nigeria.

AFP
© AFP

Volgens Jonathan hadden de autoriteiten 'nooit verwacht dat ze dat soort capaciteit zouden opbouwen'. 'We hebben hun externe invloed onderschat. Sinds de burgeroorlog hebben we geen enkele oorlog gevochten, we maken geen wapens, we moesten hulp zoeken om ons leger en de luchtmacht opnieuw uit te rusten', gaf hij nog toe aan de BBC.

De president oordeelde dat de onlangs verkregen militaire uitrusting en de samenwerking met de naburige landen, ertoe hebben bijgedragen de jihadisten uit dorpen en steden terug te duwen.

Ontvoerde meisjes

In het interview had Goodluck Jonathan het ook nog over de 219 schoolmeisjes die vorig jaar door de beweging zijn ontvoerd. Volgens hem zijn ze nog steeds in leven. De autoriteiten zoeken nog steeds naar hen. 'Ik geloof dat we hen zullen vinden', aldus de president.

Binnen enkele dagen vinden in Nigeria presidentsverkiezingen plaats. 'Ik zal zeker winnen', aldus nog de president. (Belga/KVDA)

Dat zei Goodluck Jonathan in een exclusief interview met de Britse BBC World News in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.'Ze worden zwakker en zwakker met de dag', zei hij. 'Ik ben erg hoopvol dat het ons niet meer dan een maand zal duren om de oude gebieden die tot nog toe in hun handen zijn geweest, te recupereren'.Onlangs heroverde het leger al verschillende steden, in de staten Yobe en Adamawa. Het leger beloofde ook de staat Borno, waar Boko Haram het licht zag, binnenkort te bevrijden.De president gaf wel toe dat de veiligheidstroepen traag hadden gereageerd op de aanvankelijke opmars van de rebellen in het noordoosten van Nigeria. Volgens Jonathan hadden de autoriteiten 'nooit verwacht dat ze dat soort capaciteit zouden opbouwen'. 'We hebben hun externe invloed onderschat. Sinds de burgeroorlog hebben we geen enkele oorlog gevochten, we maken geen wapens, we moesten hulp zoeken om ons leger en de luchtmacht opnieuw uit te rusten', gaf hij nog toe aan de BBC. De president oordeelde dat de onlangs verkregen militaire uitrusting en de samenwerking met de naburige landen, ertoe hebben bijgedragen de jihadisten uit dorpen en steden terug te duwen. In het interview had Goodluck Jonathan het ook nog over de 219 schoolmeisjes die vorig jaar door de beweging zijn ontvoerd. Volgens hem zijn ze nog steeds in leven. De autoriteiten zoeken nog steeds naar hen. 'Ik geloof dat we hen zullen vinden', aldus de president. Binnen enkele dagen vinden in Nigeria presidentsverkiezingen plaats. 'Ik zal zeker winnen', aldus nog de president. (Belga/KVDA)