Boko Haram is bijna volledig verdreven, zegt Nigeriaans leger

Nigeriaanse soldaten in Madagali © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het Nigeriaanse leger zegt dat het, met de steun van buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger, de voorbije weken veel successen heeft geboekt in het militaire offensief tegen de terreurgroepering Boko Haram.

Er blijven nog drie bestuurlijke gebieden over in het noordoosten van Nigeria – Abadam, Kalabaldi en Gwoza in de deelstaat Borno – die onder controle van Boko Haram staan, maakte stafchef Tobiah Minimah bekend volgens persbureau Reuters.

Teruggedrongen

Begin dit jaar zwaaide de terreurgroepering nog de plak in 20 districten, goed voor een gebied met ongeveer de grootte van België. De strijders zijn volgens het leger intussen verdreven uit de deelstaten Adamawa en Yobe en teruggedrongen tot een klein gebied in Borno. Afgelopen weekend nog meldden de regeringstroepen militair succes in Bama, de op een na grootste stad van Borno.

Verkiezingsaffiche Nigeria: Goodluck Jonathan
Verkiezingsaffiche Nigeria: Goodluck Jonathan© Reuters

Van circa 200 meisjes die bijna een jaar geleden werden ontvoerd uit een school in Chibok, is er echter nog steeds geen spoor. Slechts enkele tientallen zijn kunnen ontsnappen uit de handen van Boko Haram. De regering heeft meermaals beloofd om alle meisjes levend terug naar hun families te brengen.

Verkiezingen

Vraag is ook hoe de militaire successen die het leger claimt, de kansen van president Goodluck Jonathan zullen beïnvloeden bij de presidentsverkiezingen van 28 maart. Jonathan hoopt herverkozen te worden, maar ligt al een tijd onder vuur omdat zijn regering te weinig onderneemt tegen Boko Haram.

De verkiezingen moesten normaal doorgaan op 14 februari, maar werden uitgesteld omwille van de ongerustheid over de opmars van Boko Haram. Begin februari beloofde de nationale veiligheidsadviseur om binnen de zes weken, dus vóór 28 maart, alle bekende Boko Haram-kampen uit te schakelen.

Kalifaat

Boko Haram strijdt in het noordoosten van Nigeria al jaren voor de oprichting van een islamitisch kalifaat zoals dat van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Daarbij zijn naar schatting 13.000 mensen gedood en 1,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content