Louis Ide (N-VA)

‘Wanneer slaat “Wir schaffen das” om in “Zu viel ist zu viel”?’

Louis Ide (N-VA) Algemeen Secretaris van N-VA en arts.

Een prestigieuze internationale wetenschappelijke vereniging beslist om haar Europees congres niet in Istanbul te laten plaatsvinden. ‘Dit is niet zomaar een onschuldig statement’, vindt Louis Ide van N-VA.

ECCMID 2016 relocating to Amsterdam“. Dit is de titel van de meest recente nieuwsbrief van de Europese beroepsvereniging van microbiologen en infectiologen, die onlangs in mijn digitale brievenbus viel. So what?, zal u misschien in een eerste reflex zeggen. Maar misschien wordt deze nieuwsbrief voor u wel relevant als u weet dat het Europees congres in april volgend jaar oorspronkelijk gepland was in Istanbul, Turkije.

Het uitvoerend comité liet verder het volgende weten in de nieuwsbrief: “Taking into account the current geopolitical situation in Turkey and the region, we have come to the conclusion that it is in the interest of all participants, stakeholders, supporters, speakers and delegates to relocate the congress. It was not an easy decision and Istanbul remains an attractive destination for future ESCMID events.

Dit is niet zomaar een onschuldig statement, gelet op de geopolitieke situatie. Nog maar net slaagde Erdogan erin de verkiezingen overtuigend te winnen in Turkije op het thema ‘veiligheid’ en één van de grootste internationale congressen voor infectiologie en microbiologie trekt er weg. Het is niet ondenkbaar dat de congresorganisatie vreest voor de veiligheid. van om en bij de 10.000 congresgangers. Nog niet zo lang geleden lieten heel wat microbiologen en infectiologen het leven in het vliegtuig MH17 richting een congres in Melbourne. Misschien ook daarom lieten veel collega’s verstek voor Istanboel, wie zal het zeggen. Men zou hier dus begripvol kunnen reageren.

Opvrijende Merkel

Maar we moeten ons ook realiseren dat we ons op dat moment laten leiden door angst. Of nog anders met dit statement geeft de congrescommissie aan dat ze geen vertrouwen hebben in Turkije en Erdogan. Het is een politiek signaal dat kan tellen. Niet alleen aan het adres van Erdogan, maar ook aan het adres van Merkel.

Mutti Merkel vrijt namelijk Erdogan op. Sinds Merkel boudweg stelde ‘wir schaffen das’, creëerde ze alleen maar politiek problemen. Intern in haar CDU, maar ook binnen haar kartel de CSU en binnen de EVP, staat ze met Juncker en de Vlaamse christendemocraten geïsoleerd. Ze koppelde recent dan nog de vluchtelingenproblematiek aan de toetreding van Turkije tot de Europese Unie (ik vat het lapidair samen). Dat laatste is voor de Europese buik van de samenleving onverteerbaar. Op het gevaar af om als populist versleten te worden, zou ik dit niet zomaar schrijven, als nu net niet een prestigieuze internationale wetenschappelijke vereniging dergelijk statement maakt.

Met andere woorden het wordt hoog tijd dat naïeve beleidsmakers dringend wat meer realisme aan de dag leggen. Het koppelen van de vluchtelingencrisis aan de toetreding tot Europa zal de “exits” uit Europa door realistische nationale leiders alleen maar bevorderen. Als de ESCMID wegtrekt uit Istanboel dan zeggen ze eigenlijk: zu viel ist zu viel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content