‘Waarom verzet de oudere generatie zich zo tegen migratie?’

TX1IKGG © REUTERS

De econoom Hernan Winkler legt een paradox in Europa bloot. ‘Het zijn vooral ouderen die negatief staan tegenover migratie. Toch profiteren zij – onder meer door de vergrijzing – het hardst van hun komst.’

De gemiddelde Belg staat behoorlijk negatief tegenover migratie, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau IPOS. 61 procent van de Belgen vindt dat er te veel migranten zijn in ons land en 58 procent vindt dat migratie ons land op een negatieve manier verandert.

Maar ook in andere Europese landen staat de bevolking weigerachtig tegenover nieuwkomers en dat weerspiegelt zich in het migratiebeleid dat de Europese Unie voert, schrijft econoom Hernan Winkler, verbonden aan de Wereldbank. ‘In plaats van een gezamenlijke politiek te voeren, komt het migratiebeleid van de EU neer op een verzameling van 28 verschillende standpunten.’

Concurrentie arbeidsmarkt

Vooral ouderen staan negatief tegenover migratie
Vooral ouderen staan negatief tegenover migratie© WEF

Volgens Winkler zou het voordelig zijn, moest het continent werk maken van een flexibeler migratiebeleid. ‘Want de Europese bevolking veroudert snel. Natuurlijk zal migratie niet alle economische problemen kunnen oplossen, al zou het wel helpen. Want door de vergrijzing slinkt het aantal werkkrachten’, klinkt het.

Aan de hand van cijfers van European Social Survey concludeert hij ‘dat het vooral de oudere generatie is, die negatief tegenover migranten staat.’ Een paradox volgens hem:

‘Ouderen staan aan de vooravond van hun pensioen, ze zouden dus minder bezorgd moeten zijn over de concurrentie op de arbeidsmarkt, veroorzaakt door nieuwkomers. Bovendien moet hun pensioen uitbetaald worden. ‘In theorie hebben oudere mensen er bijgevolg baat bij dat er meer werkkrachten aankomen in hun land’, stelt Winkler.

De econoom noemt zichzelf hoopvol. Volgens hem is het niet zo dat mensen sowieso een negatievere houding aannemen tegenover nieuwkomers naarmate ze ouder worden. ‘Hun afkeur is generatiegebonden, blijkt uit onderzoek, ze ontwikkelen die niet met de jaren. Deze resultaten suggereren dan ook dat de jongere generatie hun minder negatieve houding tegenover migranten zal vasthouden in de toekomst’. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content