‘Waarom bestrijdt VS wel IS in Irak, maar niet Boko Haram in Nigeria?’

Verkiezingsaffiche Nigeria: Goodluck Jonathan © Reuters

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan vraagt de hulp van de Verenigde Staten om de terreurgroep Boko Haram in zijn land te bestrijden.

Goodluck Jonathan, de president van Nigeria, heeft hulp gevraagd aan de Verenigde Staten om Boko Haram te bestrijden. Dat zei de Nigeriaanse president in The Wall Street Journal. De islamitische terreurorganisatie zaait al jaren dood en verderf in Afrika en viseert met zijn aanslagen vooral Nigeria, waar ze de strikte moslimwetgeving, de sharia, wil invoeren.

Goodluck Jonathan verwees naar de strijd van de VS tegen Islamitische Staat (IS). ‘Waarom komen ze niet naar Nigeria? De Amerikanen zijn toch onze vrienden. Als Nigeria een probleem heeft, verwacht ik dat de VS ons komt helpen.’

Boko Haram is al maanden bezig aan een militaire en territoriale opmars in het noorden van Nigeria. De terreurorganisatie voert de aanvallen en aanslag op en lijkt daarbij geen weerstand te ondervinden van het Nigeriaanse leger.

Uitgaansverbod Gombe

Zo vielen honderden leden van Boko Haram de stad Gombe, in het noordoosten van Nigeria, binnen, zonder weerstand van het leger, lieten inwoners weten. De rebellen schoten met zware wapens en verspreidden ook pamfletten waarin de bewoners werd gevraagd om niet deel te nemen aan de parlementsverkiezingen, die op 28 maart moeten plaatsvinden. Aanvankelijk vonden de verkiezingen plaats op 14 februari, maar deze werden uitgesteld ‘omwille van het veiligheidsrisico’.

Als gevolg van de inval in Gombe heeft Ibrahim Dankwambo, de gouverneur van de deelstaat Gombe, in de hele staat een uitgaansverbod van 24 uur afgekondigd. ‘De inwoners moeten binnenblijven’ tot het uitgaansverbod weer wordt opgeheven, ‘om de veiligheidsdiensten die werken aan het herstel van het recht en de orde in de stad’ niet te hinderen, zo klinkt het.

13.000 doden

Intussen blijf Boko Haram zijn ‘strijdgebied’ uitbreiden. Gisteren voerden strijders voor de eerste maal een aanval uit in Tsjaad. Daarbij vielen 5 doden.

Sinds 2009 zijn er bij het aanhoudende geweld al zeker 13.000 doden gevallen en 1,5 miljoen Nigerianen sloegen op de vlucht. De relaties tussen Nigeria en de VS zijn sinds eind 2014 vertroebeld. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content