VVD schuift Edith Schippers naar voor als verkenner

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid © Belga

De Nederlandse premier Mark Rutte waarschuwt dat de vorming van een nieuwe regering nog wel even op zich kan laten wachten. GroenLinks hoopt alsnog op linkse coalitie.

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers van de VVD wordt verkenner. Zij zal bekijken hoe de formatie er moet uitzien. “Ze gaat zo snel mogelijk samenzitten met de lijsttrekkers en bekijken hoe de formatie eruit kan zien”, meldde Kamervoorzitter Khadija Arib.

Schippers is de eerste persoon die mag werken aan de lastige taak om een regering te vormen. “Het gaat wel even duren denk ik”, zei Mark Rutte donderdagochtend voor de microfoon van Radio 538. “Het kan best wel eens een complexe formatie zijn. Dan zul je voor een aantal weken partijen bij elkaar zien zitten.” Rutte, wiens VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen weliswaar verliest maar toch ruimschoots de grootste partij in Nederland blijft, maakt aanspraak op het voortouw in de kabinetsformatie. “Maar dat moet de rest ons ook gunnen, dus dat gaan we ook weer zien.”

Jesse Klaver, de lijsttrekker van de partij GroenLinks, ziet in de verkiezingsuitslag nog altijd mogelijkheden voor “groene en linkse combinaties”.

GroenLinks is, uitgedrukt in zetels, de grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezing in Nederland. De partij van Jesse Klaver klom woensdag van vier naar veertien zetels. “Het politieke landschap ziet er heel ingewikkeld uit”, constateerde Klaver donderdag. Als “grootste winnaar” heeft GroenLinks een grote verantwoordelijkheid om regeringsverantwoordelijkheid op zich te nemen, vindt hij.

De GroenLinks-leider legt zich niet zomaar neer bij de vorming van “de rechtse combinaties waarover nu veel gesproken wordt”. Klaver doelt daarmee waarschijnlijk op een kabinet van de liberale partij VVD, het christendemocratische CDA en het linksliberale D66.

Met de steun van GroenLinks kan die coalitie aan een meerderheid komen. De ChristenUnie, een andere mogelijke partner van het voor de hand liggende trio VVD, CDA en D66, verwees eerder ook al naar GroenLinks. Vanwege de grote winst van Klavers partij moet die eerst in aanmerking komen, vindt ChristenUnie.

Ondanks de verkiezingsoverwinning van GroenLinks, hebben de linkse partijen in het geheel wel heel wat stemmen verloren. Dat komt vooral door de historisch grote nederlaag van het sociaaldemocratische PvdA (-29 zetels).

De VVD haalt 33 zetels. De extreemrechtse PVV van Geert Wilders is de tweede grootste partij met 20 zetels. Die laatste blijft ondertussen strijdvaardig. Bij de volgende verkiezingen, voorzien in 2021, belooft hij dat de PVV de grootste partij van Nederland zal worden.

‘Volgende keer worden we nummer 1’

Donderdagochtend herhaalde Wilders op Twitter dat zijn partij bij de verkiezingen de tweede grootste partij is geworden met twintig zetels, bij 95 procent van de stemmen geteld. “We waren de derde partij van Nederland”, aldus Wilders. “We zijn nu de tweede partij van Nederland. En de volgende keer worden we nummer 1.” “

Het zijn niet de dertig zetels waarop ik had gehoopt. Maar ik behoor tot de winnaars”, had Geert Wilders eerder al gereageerd op de voorlopig verkiezingsuitslag.

Partner Content