Vulkaan spuwt as kilometers de lucht in op Java

Vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java, 16 januari 2021. © Belga

Op het Indonesische eiland Java is de actieve vulkaan Semeru opnieuw uitgebarsten. De vulkaan spuwt een rookpluim van as en stoom kilometers de lucht in. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Ook zijn er geen mensen geëvacueerd. Inmiddels is het dodental van de aardbeving op Sulawesi opgelopen tot 62.

Wel waarschuwde de rampenbestrijdingsdienst de bevolking voor aanhoudend gerommel van de vulkaan. Mogelijk kunnen twee dorpen hinder ondervinden van zogeheten gloedwolken. Ook kunnen er modderstromen ontstaan door de hevige regenval in combinatie met het vulkanisch afval. The Jakarta Post toont indrukwekkende foto’s van de vulkaanuitbarsting.

De ruim 3.600 meter hoge Semeru barstte in december voor het laatst uit. Toen moesten ruim 500 mensen hun huizen ontvluchten.

Indonesië heeft in een korte periode te kampen gehad met meerdere rampen. Zo waren er modderstromen, was er op het eiland Sulawesi een dodelijke beving en stortte in de Javazee een Boeing 737-500 met 62 inzittenden neer.

62 doden bij beving

Op het eiland Sulawesi is het aantal doden na de zware aardbeving van vrijdag opgelopen naar 62. Dat heeft het agentschap voor rampenbestrijding zondag gemeld. Volgens woordvoerder Raditya Jati werd de provinciehoofdstad Mamuju met 47 doden het zwaarst getroffen. Reddingswerkers blijven intussen naarstig verder zoeken naar mogelijke overlevenden tussen het puin.

De aardbeving had vrijdag een kracht van 6,2 en heeft duizenden mensen dakloos gemaakt. In totaal zijn naar schatting 15.000 mensen voor het natuurgeweld op de vlucht geslagen. Zo’n 826 personen raakten gewond. Met vliegtuigen en schepen worden nu in allerijl levensmiddelen en noodmateriaal aangevoerd. De marine stuurde ook een medisch schip ter plaatse om de ziekenhuizen die nog operationeel zijn te bevoorraden.

Zaterdag werd de regio opnieuw opgeschrikt, dit maal door een naschok van magnitude 5. De autoriteiten waarschuwden er al voor dat er wellicht nog naschokken zullen volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content