‘VS zijn bereid wapenhandelaar Viktor Bout te ruilen voor twee gevangenen’

Viktor Bout op archiefbeeld uit 2010. © Belga

De Verenigde Staten hebben Moskou aangeboden de Russische wapenhandelaar Viktor Bout uit te wisselen voor twee in Rusland vastgehouden Amerikanen, onder wie basketster Brittney Griner. Dat meldt nieuwszender CNN woensdag op gezag van ‘mensen die vertrouwd zijn met het dossier’. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het nieuws bevestigd.

Bout, bijgenaamd ‘handelaar in de dood’, zit in de Verenigde Staten een 25-jarige gevangenisstraf uit wegens wapenhandel, waarvoor hij ook uit Oostende opereerde. Basketster Brittney Griner zit sinds februari in Rusland in de cel wegens verondersteld drugsbezit. Daarnaast houdt Rusland Paul Whelan sinds 2018 vast wegens veronderstelde spionage.

‘In de komende dagen zal ik waarschijnlijk voor het eerst met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov spreken’, bevestigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Hij heeft daarmee zijn eerste gesprek met Lavrov aangekondigd sinds de Russische inval in Oekraïne.

Blinken zal naar eigen zeggen hameren op de naleving van het akkoord over de export van graan uit Oekraïne. Die uitvoer over de Zwarte Zee was door de oorlog stil komen te liggen. Blinken verwacht het telefoongesprek met Lavrov ‘de komende dagen’.

Volgens Blinken hebben de Amerikanen de Russen al enkele weken geleden omtrent de gevanengenruil een “substantieel voorstel” gedaan, maar hij noemde geen namen van Russen.

Partner Content