VS zet krachtigste niet-nucleaire bom in in Afghanistan: ‘Een succes’

MOAB © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Het is voor het eerst dat het Amerikaans leger de zogenaamde ‘moeder van alle bommen’ in een gevechtssituatie gebruikt.

De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, bevestigde op een persconferentie dat het Amerikaanse leger haar krachtigste niet-nucleaire bom heeft gedropt in Afghanistan. Later bevestigde president Donald Trump dat hij de operatie zelf autoriseerde. ‘Het was weer een succes en we zijn trots op deze missie en op ons leger’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Moeder der bommen’

Volgens CNN gaat het om een GBU-43/B of Massive Ordnance Air Blast (MOAB). De afkorting wordt ook gebruikt voor de bijnaam van de bom, Mother of all bombs (‘moeder van alle bommen’). De MOAB is een gps-geleide bom van zo’n 10.000 kg en het krachtigste niet-nucleaire explosief in het arsenaal van het Amerikaanse leger.

Veel details zijn nog niet bekend. De bom werd volgens Pentagon-woordvoerder Adam Stump omstreeks 15.30 uur Belgische tijd door een MC-130 gedropt in het Achin-district in de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan, nabij de grens met Pakistan. Doelwit was een tunnel- en grottencomplex van terreurgroepering Islamitische Staat. Bij een operatie tegen jihadisten in de regio was vorig weekend een Amerikaanse soldaat om het leven gekomen.

Voor de luchtaanval is er uitgebreide surveillance verricht om te zorgen dat er geen burgerslachtoffers zouden vallen, zei een woordvoerder tegen Daily Beast. “Als er burgers aanwezig waren geweest, zou er geen aanval geweest zijn”, zei hij.

‘De VS neemt de strijd tegen IS zeer ernstig en om hen te kunnen verslagen moeten we hun operatieruimte afnemen. Dat hebben we gedaan,’ zei Spicer. ‘Het tunnel- en grottencomplex liet IS-strijders toe om zich vrij te bewegen.’

De Amerikaanse strijdkrachten gaan nu na hoeveel schade er is aangericht.

Voor het eerst

De MOAB werd ontwikkeld tijdens de Irakoorlog en het is voor het eerst dat ze wordt gebruikt in een gevechtssituatie, aldus CNN. Ze werd voor het eerst getest op 11 maart 2003 op de Eglin Air Force Base in Florida.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content