VS zet Duitsland weer onder druk om pijpleiding Nord Stream 2 te stoppen

Nord Stream 2 © Getty Images

De Verenigde Staten voeren de druk weer op om de werkzaamheden aan de bijna voltooide gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Duitsland en Rusland te stoppen.

De regering-Biden zou naar verluidt sancties hebben opgelegd aan het in Zwitserland gevestigde bedrijf dat toezicht houdt op de aanleg. Maar deze werden ook onmiddellijk opgeheven.

In een verslag aan het Congres valt te lezen dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat er sancties opgelegd mogen worden aan bedrijven die zich bezighouden met de aanleg. Maar Biden zou om redenen van nationale veiligheid besloten hebben de sancties gelijk op te heffen, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, erkent dat in het rapport gesproken wordt over sancties tegen een aantal partijen, maar tevens over presidentiële ontheffingen voor Nord Stream 2. Hij bespeurt alvast een tegemoetkoming van de Amerikanen indien Washington afziet van de sancties. Dat zou aanvoelen als een ‘constructieve stap, die we graag met onze partners in Washington voort willen bespreken’, luidde het woensdag in Berlijn.

Grotere invloed van Rusland in West-Europa

De regering-Biden houdt de mogelijkheid open dat het de ontheffing kan intrekken, waarmee het Duitsland onder druk zet. Volgens de VS maakt de pijpleiding Europa afhankelijker van Russisch gas, waarmee Moskou meer invloed krijgt in West-Europa. Dat zou ten koste gaan van de veiligheid.

Republikeinen in het Congres zijn niet te spreken over de vermeende ontheffingen door Biden. Ze vinden dat ‘dit soort zwakte’ de agressie van de Russische president Vladimir Poetin alleen maar aanwakkert en dat de Russen geen prijs betalen voor hun ‘kwaadaardige’ activiteiten.

De pijpleiding is al voor het grootste deel klaar, maar er is nog steeds veel onenigheid over. De werkzaamheden in Duits gebied liggen al maanden stil, hoewel eerder deze week bekend werd dat de werkzaamheden mogen worden voortgezet. Washington dreigde eerder ook voortdurend met sancties voor ondernemingen die meewerken aan de aanleg. Bij Nord Stream 2 zijn veel bedrijven betrokken, onder meer olie- en gasconcern Shell.

Ook Europese landen als Polen en Oekraïne zijn fel tegen het project. De Duitse regering stelt juist dat de gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer. Met Nord Stream 2 moet de capaciteit voor gasleveranties van Rusland aan Duitsland worden verdubbeld.

Partner Content