"De gebeurtenissen zijn betreurenswaardig en druisen in tegen het streven naar vrede, verbondenheid en echte democratie."zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woensdag aan de pers in Washington. De afgekondigde noodtoestand moet zo snel mogelijk weer ongedaan gemaakt worden. De enige uitweg is een politieke oplossing.

Ramp

"Dit is een beslissend moment voor alle Egyptenaren", zei Kerry. "Geweld leidt enkel naar grotere instabiliteit, een economische ramp en heel veel leed."

Kerry had eerder met de afgetreden vicepresident Mohammed ElBaradei gesproken. De Amerikaan had daarbij niet geprobeerd de winnaar van deNobelprijs voor de vrede om te praten.

"De Verenigde Staten steunen de hoop van het Egyptisch volk op een snelle en duurzame overgang naar een alomvattende, tolerante en door burgers geleide democratie", zei Kerry.

Mensenrechten

"We hebben het Egyptische leger en de veiligheidsdiensten herhaaldelijk opgeroepen tot terughoudendheid en de rechten van zijn burgers te respecteren", zei woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest. "We wijzen de terugkeer naar noodtoestandwetten strikt af en roepen de regering op fundamentele mensenrechten zoals het recht op bijeenkomen en de rechtsstaat te respecteren".

De Amerikaanse hulp aan Egypte wordt voortdurend gecontroleerd, zei Earnest. Hij vermeed echter de afzetting van de islamistische president Mohamed Morsi als een militaire staatsgreep te omschrijven.

Geen ultimatum

De VS steunen Egypte met jaarlijkse hulp van 1,5 miljard dollar. Daarvan is 1,3 miljard dollar voor het leger. Die betalingen moeten naar Amerikaans recht stopgezet worden, indien Washington de omwenteling als staatsgreep inschaalt.

Een ultimatum voor de overgang naar een democratisch verkozen regering komt er echter niet. "We kunnen niet een bepaalde kant kiezen voor onze steun", zei Earnest. President Obama volgt de ontwikkelingen in Egypte op de voet. Hij wordt hierbij door veiligheidsadviseur Susan Rice begeleid. (Belga/TV)

"De gebeurtenissen zijn betreurenswaardig en druisen in tegen het streven naar vrede, verbondenheid en echte democratie."zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woensdag aan de pers in Washington. De afgekondigde noodtoestand moet zo snel mogelijk weer ongedaan gemaakt worden. De enige uitweg is een politieke oplossing.Ramp "Dit is een beslissend moment voor alle Egyptenaren", zei Kerry. "Geweld leidt enkel naar grotere instabiliteit, een economische ramp en heel veel leed." Kerry had eerder met de afgetreden vicepresident Mohammed ElBaradei gesproken. De Amerikaan had daarbij niet geprobeerd de winnaar van deNobelprijs voor de vrede om te praten. "De Verenigde Staten steunen de hoop van het Egyptisch volk op een snelle en duurzame overgang naar een alomvattende, tolerante en door burgers geleide democratie", zei Kerry.Mensenrechten "We hebben het Egyptische leger en de veiligheidsdiensten herhaaldelijk opgeroepen tot terughoudendheid en de rechten van zijn burgers te respecteren", zei woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest. "We wijzen de terugkeer naar noodtoestandwetten strikt af en roepen de regering op fundamentele mensenrechten zoals het recht op bijeenkomen en de rechtsstaat te respecteren". De Amerikaanse hulp aan Egypte wordt voortdurend gecontroleerd, zei Earnest. Hij vermeed echter de afzetting van de islamistische president Mohamed Morsi als een militaire staatsgreep te omschrijven.Geen ultimatum De VS steunen Egypte met jaarlijkse hulp van 1,5 miljard dollar. Daarvan is 1,3 miljard dollar voor het leger. Die betalingen moeten naar Amerikaans recht stopgezet worden, indien Washington de omwenteling als staatsgreep inschaalt. Een ultimatum voor de overgang naar een democratisch verkozen regering komt er echter niet. "We kunnen niet een bepaalde kant kiezen voor onze steun", zei Earnest. President Obama volgt de ontwikkelingen in Egypte op de voet. Hij wordt hierbij door veiligheidsadviseur Susan Rice begeleid. (Belga/TV)