VS: Top-Republikein voetje gelicht door Tea Party-uitdager

Eric Cantor: niet conservatief genoeg, vindt de Tea Party. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS gaat de Republikeinse meerderheidsleider Eric Cantor niet terug naar Washington. De behoorlijk conservatieve Cantor bleek niet conservatief genoeg voor de Tea Party en verloor zijn voorverkiezing.

Eric Cantor is de meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden (zeg maar de Amerikaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers) en zodoende een van de machtigste Republikeinen in Washington. Dat hij zijn zetel verliest, komt als een donderdag bij heldere hemel, maar het zegt veel over de staat van de Republikeinse partij: de Tea Party is er nog altijd baas. Dat zal gevolgen hebben voor hoe Republikeinen in Washington zich opstellen en voor de bestuurbaarheid van de hele VS.

Politieke nobody

De man die Cantor klopte in zijn thuisstaat Virginia, is David Brat, een professor economie op een plaatselijke universiteit en een absolute politieke nobody. Brat had 200.000 dollar in zijn verkiezingskas, meldt de New York Times. Cantor had 5,4 miljoen.

Wat Brat wel had, was de steun van de rechts-populistische Tea Party en enkele ultraconservatieve talk radio-persoonlijkheden. Hij beschuldigde Cantor er onophoudelijk van dat hij de grenzen wijd open wil zetten en illegale immigranten de Amerikaanse nationaliteit toekennen.

Dat is hoegenaamd niet waar. Cantor is op zijn best een zeer koele minnaar van de immigratiehervorming die president Barack Obama wil. Dat wil zeggen dat hij vindt dat er eventueel over te onderhandelen valt. Alleen al dat blijkt nu voldoende om bij de Tea Party-achterban van de partij al je krediet te verliezen, zelfs voor een topfiguur als Cantor.

Luid signaal

Eric Cantor verdwijnt weliswaar niet meteen uit het Huis van Afgevaardigden. Brat klopte hem in een voorverkiezing die in hun district in Virginia de Republikeinse kandidaat moest aanduiden voor de tussentijdse parlementsverkiezingen in november. Tot die tijd heeft Cantor dus nog een baan.

Brats succes is een luid signaal voor de Republikeinse partij. Daar is al een tijd een tweestrijd aan de gang tussen de hardleerse Tea Party-vleugel en de realisten van de oude garde. Die laatste groep was er de laatste tijd in geslaagd om een behoorlijk aantal kandidaten door de voorverkiezingen heen te sluizen ten koste van Tea Party-lui. Bijgevolg werd links en rechts al gesteld dat de Tea Party op de weg terug was.

Brats overwinning op Cantor toont het tegendeel aan. De Tea Party is nog steeds bijzonder machtig. Nu blijkt ze zelfs een van de absolute toppers van de partij een kopje kleiner te kunnen maken als die niet zuiver genoeg is in de leer.

Kans verkeken

Dat zal gevolgen hebben voor de manier waarop Washington functioneert. Zetelende Republikeinen zullen dubbel voorzichtig zijn om de Tea Party niet voor het hoofd te stoten, kwestie van hun baan niet te verliezen aan een nog conservatievere uitdager. Dat wil zeggen dat ze elke compromis met de regering Obama zullen schuwen.

En dat zal dan weer gevolgen hebben voor Obama’s beleid. Hij wordt al jaren geblokkeerd door de Republikeinen, maar in een dossier als immigratie zag het er tot voor kort naar uit dat er met bepaalde elementen in die partij een compromis mogelijk was, al was het maar omdat de Republikeinen de stemmen van de snel groeiende Latino-minderheid in de VS kunnen gebruiken. Die kans lijkt nu verkeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content