VS sturen 1.000 troepen naar Polen; Baltische staten vragen Amerikaanse hulp

De VS versterken de oostflank van de NAVO in Polen met 1.000 manschappen © REUTERS

De Verenigde Staten zullen in april de oostflank van de Navo nog meer versterken door ongeveer 1.000 extra manschappen in Polen te stationeren. Daarnaast verzoekt Litouwen Amerikaanse hulp om zich tegen Rusland te verdedigen.

De Navo zal eind maart ook extra militaire voertuigen sturen naar Orzysz, in het noordoosten van Polen. Dat deelde het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa zaterdag mee.

Bij de Navo-top in juli vorig jaar besloot het verbond al om duizenden soldaten naar Polen en de Baltische staten te sturen wegens de veronderstelde dreiging vanuit Rusland.

Op 12 januari, nog voor de eedaflegging van Amerikaans president Donald Trump, rolde al een eerste Amerikaans konvooi Polen binnen. Het Amerikaanse detachement is het grootste in Europa sinds de Koude Oorlog en zal permament gestationeerd blijven aan de westelijke grens van Rusland.

“Maatregelen Navo niet voldoende”

De Litouwse president Dalia Grybauskaite waarschuwde zaterdag ook dat de extra maatregelen van de NAVO, zoals de ontplooiing van troepen, “niet voldoende waren”. Samen met haar collega’s uit Estland en Letland zat Grybauskaite zaterdag samen met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Dat gebeurde in de marge van de veiligheidsconferentie die nog tot zondag plaatsvindt in het Duitse München.

“Zonder de steun van de Amerikaanse luchtverdediging zullen we niet volledig beschermd zijn”, zei Grybauskaite na afloop. “Op dit moment proberen we zelf bepaalde apparatuur te kopen, maar een directe deelname van de Verenigde Staten zal nodig zijn.”

In Litouwen is ook al een detachement van Belgische militairen onder Duits bevel actief in het kader van de Navo. Ze staan daarbij voornamelijk in voor logistieke steun (transport, bevoorrading van benzine en munitie en evacuatie van voertuigen).

Partner Content