VS-spionage: ‘Microsoft hielp NSA met versleutelde informatie’

De Amerikaanse technologiereus Microsoft heeft nauw samengewerkt met de Amerikaanse geheime dienst NSA, schrijft de Britse krant The Guardian. Microsoft ontkent.

De Amerikaanse technologiereus Microsoft heeft nauw samengewerkt met de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Microsoft zou de NSA geholpen hebben om de versleuteling van informatie door zijn gebruikers te omzeilen.

Het bedrijf beklemtoonde enkel met de autoriteiten samen te werken wanneer dat door de wet is voorgeschreven. Het zou steeds om unieke gevallen gaan, herhaalde het bedrijf. “Op blanco-aanvragen, waar de voorbije weken in de media sprake van was, gaan wij niet in.”

Microsoft erkent directe toegang gegeven te hebben

Het bericht van The Guardian is opnieuw gebaseerd op informatie van Snowden. Daarin klinkt het dat de Amerikaanse autoriteiten via het spionageprogramma Prism toegang hadden tot e-mails op de Microsoft-diensten Hotmail, Live en Outlook.com, nog voor de berichten versleuteld werden. Bovendien zou het bedrijf de Amerikaanse federale politie FBI geholpen hebben toegang te krijgen tot gegevens, die online op de dienst SkyDrive waren opgeslagen. Ook zou Skype, het programma om via internet te bellen, begin 2011 bij Prism aangesloten zijn, nog voor Microsoft het bedrijf overnam.

Microsoft reageerde dat men verplicht is de autoriteiten mogelijkheden te bieden voor toegang tot informatie. Het bedrijf zou zich daarover meer opener uitspreken en zegt te ijveren voor meer transparantie. Het bedrijf ontkende ook formeel de Amerikaanse autoriteiten directe toegang tot SkyDrive, Outlook.com, Skype of andere producten te bieden.

Microsoft kreeg 6.000 à 7.000 aanvragen pver zo’n 32.000 gebruikers

Internetbedrijven hadden steeds ontkend de Amerikaanse autoriteiten directe toegang tot hun servers te geven. Snowden zei echter dat de NSA naar believen informatie kon ontginnen. Na de onthullingen van Snowden werd het de bedrijven toegestaan ten minste een reeks cijfers over de aanvragen tot toegang van de autoriteiten in hun
statistieken op te nemen. In de tweede helft van 2012 kreeg Microsoft zo in 6.000 tot 7.000 gevallen vragen van verschillende Amerikaanse autoriteiten tot informatie over 31.000 tot 32.000 gebruikersaccounts bij de verschillende diensten van het bedrijf. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content