VS: Speech van running mate Paul Ryan zat vol onwaarheden

© Reuters

Kandidaat-vicepresident Paul Ryans speech op de Republikeinse Conventie in Tampa stond bol van de halve waarheden en heel leugens, stellen Amerikaanse commentatoren

Onder de Washingtonwatchers die zich verontwaardigd toonden over de running mate van de Republikein Mitt Romney bevond zich zelfs een columniste van de conservatieve zender Fox News. “De republikeinen zouden beschaamd moeten zijn voor de kleinste onwaarheid in Ryans speech, maar helaas waren het er veel”, schreef Sally Kohn van Fox in een internetcolumn online.

Fabriek gesloten

Eén van de kernpunten in de speech bijvoorbeeld de sluiting van een fabriek van General Motors in Ryans thuisbasis Janesville, Wisconsin. De republikeinse kandidaat-vicepresident verweet president Obama dat die zijn belofte niet hield om de fabriek open te houden.

Een aantal journalisten en columnisten, onder wie CBS News en de feitencheckers van Politifact, besloten die uitspraak tegen het licht te houden.

“Om te beginnen vonden we helemaal geen bewijs dat Obama zoiets ooit expliciet beloofde”, luidt het bij Politifact. “Bovendien sloot de fabriek in Janesville al voor Obama aan de macht kwam. De claim is dus onwaar.” De fabriek sloot in december 2008, toen de republikein George W. Bush nog president was.

Begroting

Voorts klaagde Ryan, die voorzitter is van de begrotingscommissie in het Huis van Volksvertegenwoordigers, dat de Republikeinen niets dan goede wil toonden en goedbedoelde voorstellen op tafel legden om de grote overheidsschuld aan te pakken, terwijl Obama “niets deed dan de kwestie te ontwijken en demagogisch af te branden”.

Het was echter Ryan die, als lid van de partij-overschrijdende begrotingscommissie die Obama in 2010 in het leven riep om een compromis uit te werken, zelf tegen het eindrapport stemde. Ook de deal uitgewerkt tussen de president en de Republikeinse leider John Boehner werd nadien door het door de republikeinen gedomineerde Huis afgeschoten.

‘Pure leugens’

Fox-columniste Kohn schreef dan ook: “Feit: terwijl Ryan de downgrade van de kredietwaardigheid van de VS op de uitgaven onder Obama probeerde te steken, was de kredietverlaging eigenlijk het gevolg van het dreigement van de Republikeinen om het schuldplafond niet te verhogen.”

“Voor al wie nog maar een beetje aandacht besteedt aan de feiten, was de speech van Ryan een duidelijke poging om het wereldrecord te breken van het grootste aantal pure leugens en foute interpretaties in een politieke toespraak”, besloot Kohn. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content