VS: Schoolschutter Nevada was 12-jarig jongetje

Politiemannen bij de Sparks Middle School in Nevada, waar een twaalfjarige student een leraar doodschoot. © IMAGEGLOBE
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De student die maandag een leraar doodschoot en twee medeleerlingen verwondde op een school in de VS-staat Nevada was twaalf. De leraar was een Afghanistanveteraan.

De schietpartij op de Sparks Middle School in Nevada, net buiten de gokstad Reno, is geen bijzonder groot nieuws in de VS. Daar is het, haast een jaar na de schietpartij in Newtown (Connecticut), waar 26 mensen omkwamen, waaronder twintig kinderen, niet eens een hele grote schietpartij.

Opvallend in dit geval is de wel zeer prille leeftijd van de schutter, die na de schietpartij zelfmoord pleegde. De politie gaf zijn identiteit niet vrij, “uit respect voor de familie”. Wel bekend is dat de knaap een student was op de middenschool.

Populaire leraar

De schietpartij vond niet plaats binnen de school, zoals eerst gemeld, maar op een basketbalveldje naast het gebouw. Daar schoot de schutter eerst op twee medeleerlingen. Dat waren vrienden van hem, meldt CNN. Eén werd aan de schouder geraakt, de andere in de buik. Beide kinderen zijn buiten levensgevaar.

De twaalfjarige werd vervolgens geconfronteerd door wiskundeleraar Mike Landsberry. “Het ziet ernaar uit dat hij met de schutter wilde praten”, zei Tom Miller, de vice-commissaris van de politie in Sparks, geciteerd door CNN. Vervolgens werd Landsberry doodgeschoten.

Landsberry diende als militair bij de U.S. Marines bij de Nevada Air National Guard. Hij overleefde meerdere missies in Afghanistan. Volgens alle bronnen was hij een populaire leerkracht op de Sparks Middle School.

Motief onbekend

Wat de twaalfjarige schutter motiveerde, is nog niet duidelijk. Evenmin is bekend of hij in het wilde weg schoot of doelgericht op jacht ging naar bepaalde individuen.

De jongen gebruikte een semiautomatisch 9mm-pistool van het merk Ruger. Vermoedelijk was dat eigendom van zijn ouders.

Sinds het bloedbad in Connecticut waren er meerdere soortgelijke, zij het kleinere incidenten in de VS. Vorige week nog schoot een scholier in Texas zichzelf dood voor de ogen van zijn medeleerlingen. Vorige maand doodde een dolle schutter twaalf mensen op een marinebasis in Washington DC.

Een poging om strengere wapenwetten in te voeren in de VS na Newtown, mislukte.

Partner Content